Kravatı kimin bulduğunu biliyornmusunuz?
Genelde Fransızlar tarafından bulunduğu bilinen kravatın kravatı Hırvatların bulduğunu biliyormusunuz?
Genelde Fransızlar tarafından bulunduğu bilinen kravatın kravatı Hırvatların bulduğunu biliyormusunuz?
Hırvat'lar, boyunlarına taktıkları süslü ve uzun bez parçalarını zamanla geliştirerek kravat haline getirdiler.
Hırvat adını da taşıyan kravat criates veya cravatesden kelimesinin aslı Fransızca "cravate" anlamında kullanılmaktadır.
Hırvatlar, boyunlarına uzun bez kurdeleler takarlardı. Bundan dolayı çeşitli kumaş ve derilerden yapılmış boyuna takılan ve kendine has bağlama şekli olan boyun bağlarına da kravat denmiştir.
SÜVARİ BİRLİĞİNİ AYIRT ETMEK İÇİN KULLANILMIŞ
Fransa Kralı 14. Louis'in paralı askerlerden oluşturduğu suvari birliğinde, kendilerini diğer birliklerden ayırmak için kravatı kullandı.
Kravat, Fransa'da 1700 yıllarından beri erkek kıyafetinin vazgeçilmez parçası haline gelerek, bir çok alanda kullanılmaya başlandı.
Bazı kaynaklara göre ise, M.Ö 200-300 yıllarında Çin'de pişmiş toprak heykellerine boyun bağı veya kravata benzer bir kumaş giydirilmiştir. Çin İmparatoru Quin Shi Hang'e bağlı askerlerinin de boyun atkısı taktıği söyleniyor.
Kravat, Türkiye'de ilk defa Tanzimattan sonra kullanılmaya başlanmış ve zamanla erkek aksesuarı haline gelmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde kravat takan ilk padişah Sultan Abdülmecid olarak biliniyor. Batılılaşma hareketlerinin etkisiyle öncelikle aydınlar arasında kendine yer bulan kravat, padişahın da tercihi doğrultusunda devlet dairelerinde kullanılmıştır.
Ortalama klasik bir Kravat'ın uzunluğu 8 ila 8,5 cm'dir. Tanzimat fermanı, 3 Kasım 1839 yılında Sultan Abdülmecid döneminde hariciye Nazırı koca Mustafa Reşit Paşa tarafından okunmuştur.