Meral Danış Beştaş, Siirt'te Görevden Uzaklaştırılan Belediye Başkanlarına İlişkin Soru Önergesi Verdi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, yerlerine kayyum atanan Siirt, Baykan, Kurtalan belediye eşbaşkanlarının 2020 Mayıs ayından bu yana devam eden ev hapsi cezalarını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu. 

Önergede, seçilmiş belediye başkanlarının ev hapsinde tutulmalarının hukuka ve Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi.

Adalet Bakanı şu sorular yöneltildi:

“*Hâlihazırda ev hapsinde tutulan belediye eş başkanları hakkında henüz bir iddianame hazırlanmamış olması karşısında ev hapsi uygulamasına maruz bırakılmaları hukuka aykırılık teşkil etmiyor mu?

*Ev hapsinde tutulan belediye eş başkanları hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde 1 yıldır ev hapsi uygulanmış olmasının yarattığı mağduriyetin telafisi nasıl mümkün olacaktır?

*Hangi suç ile suçlandıklarını dahi bilmeyen belediye başkanlarının evlerinde kapalı tutulmalarının izahı nedir? 

*Belediye başkanlarının hürriyetlerinden mahrum bırakılmaları ile umulan kamusal yarar nedir?

*Son yıllarda sıklıkla uygulanan ev hapsi kararlarının amacı nedir?

*Tutuklama tedbirinin kuvvetli suç şüphesi, delil karartma ve kaçma şüphesi gerektirdiğinden hareketle, ev hapsi uygulamasının çok daha ağır şartları olup, haklarında suç isnadı dahi olmayan belediye başkanları hakkındaki ev hapsi kararının kaldırılması gündeminizde olacak mıdır?

*Ev hapsi uygulaması, kişinin sağlık, eğitim, ekonomik faaliyetler gibi yaşamsal kaynaklarının da yasaklanması anlamına geldiği nazara alındığında yaşanan mağduriyetler neden göz ardı edilmektedir? 

*Ev hapsinde geçen süre cezadan mahsup edilemeyeceğinden hareketle bu uygulamanın ceza infaz sürecini uzatması hukuka aykırı değil midir?

*Ev hapsi uygulanan kişiler hakkında, beraat yahut kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde, tutukluluk durumundan farklı olarak kişinin herhangi bir tazminat hakkı olmaması, ağır hak ihlali teşkil etmiyor mu?

*Ev hapsi uygulamasında, kişiler mağduriyetlerinin giderilmesine dönük hak talebinde bulunamayacak olup, bu uygulama ile devletin haksız kararlarının görünmez kılınması mı amaçlanmaktadır?”

İddianame halen hazırlanmadı!

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atanan ardından da 15 Mayıs 2020 tarihinde gözaltına alınarak ev hapsi uygulaması ile serbest bırakılan Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediye Eşbaşkanları Özden Gülmez ve Ramazan Sarsılmaz ile Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül’ün ev hapsi cezası devam ederken, iddianameleri de hala hazırlanmadı. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN