• Haberler
  • Siirt Haber
  • Minia Kudüs Siirt'te: 366 gündür süren katliam ve sessizlik gözler önünde

Minia Kudüs Siirt'te: 366 gündür süren katliam ve sessizlik gözler önünde

Siirt'te, Kudüs ve Mescid-i Aksa davasına dikkat çekmek amacıyla Umut Kervanı tarafından organize edilen etkinlikte, Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra maketlerini taşıyan 'Minia Kudüs' tırı sergileniyor.

Etkinlik, Gazze'de 366 gündür devam eden katliama karşı sessiz kalan İslam ülkeleri ve uluslararası topluma güçlü bir mesaj gönderiyor. Gazze'de çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve masum sivillerin temel yaşam ihtiyaçlarına erişim mücadelesi sürerken, işgal rejimi tarafından uygulanan şiddet ve baskı her geçen gün artıyor.

366 gündür devam eden bu barbarlığa rağmen, İslam ülkelerinden ve uluslararası toplumdan kayda değer bir tepki gelmediği, bu durumun insanlığın vicdanını yaraladığı vurgulandı.

Umut Kervanı, katliamın sadece Filistin halkının değil, tüm insanlığın sorunu olduğunu belirterek uluslararası camiayı göreve çağırdı.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda sergilenen maket, halkın yoğun ilgisini çekti. Ziyaretçiler, Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı simgeleyen bu maket çalışmasından dolayı Umut Kervanı'na teşekkür ederken, etkinlik sırasında derin duygular yaşandı. Gece saat 22.00'ye kadar ziyarete açık olan Minia Kudüs tırını görenler, Filistin'deki kardeşlerinin yaşadığı zulmü bir kez daha hatırladı.
Etkinlikte, Filistinli gençlerin ceplerine ve çoraplarına koydukları Kudüs topraklarını Türkiye'ye getirmek için gösterdikleri çaba anlatıldı. Aylarca süren bu çalışma sonucunda, Mescid-i Aksa maketinin inşasında Kudüs'ten getirilen bu kutsal toprakların kullanıldığı belirtildi.

Umut Kervanı Başkanı Ramazan Tokdemir, Hatay'da 7 ay süren bu titiz çalışmanın ardından Minia Kudüs projesinin tamamlandığını ifade etti. Tokdemir, "Minia Kudüs" tırının İstanbul'dan Siirt'e geldiğini ve 4 gün boyunca 15 Temmuz Meydanı'nda ücretsiz olarak sergileneceğini söyledi. Tokdemir, amaçlarının Kudüs davasını unutturmamak ve Mescid-i Aksa'da yaşanan işgal, katliam ve soykırımı halkımıza hatırlatarak bu duruma şahitlik etmelerini sağlamak olduğunu belirtti. Ayrıca, Kudüs minyatürünün yapılırken büyük emek harcandığını, 100 Filistinli gencin 7 ay boyunca Filistin'e gidip gelerek ceplerinde kum taşıyıp Hatay'da bu minyatürü yaptıklarını vurguladı. "Kıymetini bilmemiz gerekiyor," dedi.

Onları anlamak için siyonistlerin bize demi aynısını yapması lazım?

Hayrullah Güneş, Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra maketlerini taşıyan "Minia Kudüs" tırının sergilenmesinin hem kendisi hem de çocukları için öğretici olduğunu belirtti. Güneş, "Aylardır işgal rejiminin Müslümanlara yaptığı katliamı görüyoruz. Sergideki karelere baktığımızda bir ders almak istiyoruz. Zaten İslam'ı hakkıyla anlayabilmiş olsaydık, bugün Filistin'de Müslümanlar bu halde olmazdı. İslamî yaşantımız zayıfladığı için Gazze'deki Müslümanları anlamakta zorlanıyoruz. Onları anlamak için orada mı olmak lazım? Yoksa Siyonistlerin bize de aynısını mı yapması gerekiyor?" diye sordu.

Gazze'de yaşanan zulmü durdurun, kardeşlerimizi kurtarım

Babası ve kardeşleriyle birlikte Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra maketlerini taşıyan "Minia Kudüs" tırını ziyarete geldiklerini belirten Muhammed Kaya, "Babam ve kardeşlerimle açılan resim sergisini gezdik. Sergide öldürülen kadın ve çocukların resimlerini gördük ve buradan dünyaya sesleniyorum: Gazze'de yaşanan zulmü durdurun, kardeşlerimizi kurtarın!" çağrısında bulundu.
Filistin'de yaşanan katliamlar karşısında boykotun çok önemli olduğunu, ancak Müslümanların bu konuda yeterince duyarlı davranmadığını ifade eden Fatma Zehra Kaya, çocuklar ölürken zalimin değil, mazlumun yanında olmamız gerektiğine dikkat çekti.

(İLKHA)

 

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme