- Haberler
- Ekonomi
- Murat Kurum: 6,7 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor! Kentsel dönüşümün 5 yıllık yol haritası
Murat Kurum: 6,7 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor! Kentsel dönüşümün 5 yıllık yol haritası
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal 7 ekranlarında Mehmet Acet'in sunduğu 'Başkent Kulusi' programına konuk olarak önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Bakan Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuya siyaset üstü baktığını söyledi.
6,7 MİLYON KONUT YENİLENMELİ
"Nüfusumuzun yüzde 71'i deprem bölgesinde. 80 bin vatandaşımızı depremlerde kaybettik. En son Giresun Dereli'de heyelan sebebiyle büyük yıkıntılar oldular. Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Ülkemizde 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Bunların yenilenmesi gerekiyor.
5 YILLIK HEDEF
5 yıllık bir hedef koyduk. Her yıl 300 bin konut dönüştürerek bunu başarmayı hedefliyoruz.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KARARLILIĞI
Sayın Cumhurbaşkanımız bu konu için 'Bedeli ne olursa olsun bu sorunu çözmeliyiz' ifadelerini kullandı. Buna siyaset üstü baktı. 2012'den bugüne 1,5 milyon konutun dönüşümü sağlandı.
Vatandaşımızı daha güvenli yerlerde ikamet etmelerini sağladık. 2020 yılından itibaren 272 bin kentsel dönüşüm projesi devam ediyor. Sosyal konutlarımız hariç. 180 milyar liralık yatırım yaptık. Her yıl 50-60 bin konutu kentsel dönüşüm projesi olarak yapıyoruz.
15,5 MİLYAR LİRALIK KİRA YARDIMI YAPILDI
Vatandaş kentsel dönüşümü yerinde istiyor. Çevresinden ayrılmak istemiyor. Onların rızasını almalıyız. Dönüşümü hızlı yapmalıyız. Bugüne kadar 15,5 milyar liralık kira yardımı yaptık.
HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜNE GEÇTİK
Biz adaletli bir imar anlayışı ile hem yatırımcıyı hem de vatandaşımızı korumalıyız. Bunun için değer artım payı getirdik. Geçmişte yaşanan sıkıntıları bertaraf ediyoruz. Arsa rantında kimsenin haksız kazancın önüne geçtik. Değer artım payının tamamını kamuya ödenmesi kararı alındı.
200 BİN TL'YE KADAR KREDİ
Kartal ve Kağıthane'de yıkılan binalar ile ilgili Bakanlık olarak resen biz el attık ve bu sorunları çözdük. Daha önce bin konut yapmamış kişilerin bu işi yapmaması gerekiyor. Bunun için teknik yeterliliği olan firmaların bu işi yapması gerekiyor. Bu düzenleme de hayata geçirildi. Tamamlama sigortası zorunluğu getirdik. Bunun yanı sıra vatandaşımız kendi yapmak isterse 200 bin TL'ye kadar kredi veriyoruz. Bu kredinin faizinde ise 400 baz puanlık indirim yapıyoruz. Bunun için Emlak Katılım Bankası'na başvurabilirler. Bu para direk yükleniciye verilmeyecek. İnşaat ilerlemesine göre ödeme yapılacak.
Riskli binaları dönüştürmek isteyen vatandaşlarımızın taleplerine de yanıt veriyoruz. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüz incelemelerini yapıyor. Bu projelerin maliyetlerinin yüzde 30-40'nı karşılıyoruz.
İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM
Ataşehir, Ümraniye, Üsküdar, Beykoz, Sancaktepe, Pendik, Kartal ve Kadıköy Fikirtepe'de 117 bin proje devam ediyor. Bunları yıkıp yeniden yapıyoruz. Yeni Fikirtepe için çok güzel bir tasarım ve imar planı hazırlandı. Vatandaşlarımızın eski mülkiyet haklarını koruyarak yapıyoruz. Nisan ayında ihalelerine başlıyoruz. Ataşehir'de yaptığımız İstanbul Finans Merkezi'mizi yapıyoruz. 3,5 milyon metrekarelik bir alana sahip. 10 milyar liralık bir yatırım bedeli var. Depreme dayanıklı bir yapı. Avrupa Yakası'nda ise Zeytinburnu'nda önemli projelere başladık. Eyüp'te, Gaziosmanpaşa'da devam eden projeler var. Esenler'de 60 bin konutluk örnek bir proje başlattık. 3 bin riskli bina için hemen harekete geçtik.
Kanal İstanbul güzergahında mağdur olan vatandaşlarımız için çalışmalarımızda başladı. Yani İstanbul'un hemen hemen her bölgesinde faaliyetlerimiz devam ediyor.
İLÇE BELEDİYELERİNE OTOPARK YAPMA ZORUNLULUĞU GELİYOR
Otopark yönetmeliğiyle alakalı görüşmelerimizi yaptık. Ay sonu itibariyle yürürlüğe girecek. İlçe beledilerine otopark yapma zorunluğu getiriyoruz. 3 yıl içinde yapmaları gerekecek. Elektrikli otomobiller için çalışmamız var. Bunun için şarj istasyonu zorunluğunu getiriyoruz.