• Haberler
  • Genel
  • Paketlenmiş Ürünlerde Bulunan 'E' İşaretinin Anlamı Bakın Neymiş

Paketlenmiş Ürünlerde Bulunan 'E' İşaretinin Anlamı Bakın Neymiş

Son yıllarda tükettiğimiz birçok yiyecek, ambalajlanarak marketlerde satılmaya başlandı. Bu duruma alışmış olsak da, paketlerin üzerinde yer alan işaretlerin tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Özellikle ambalajların arka bölümünde yer alan ve ürünün ağırlığının yanında konumlanan 'e' sembolünün ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü?

Süt, çikolata ya ambalajlı herhangi bir ürünü satın aldığınızda, ürünün ağırlığını gösteren bölümün yanında 'e' işaretinin yer aldığını mutlaka görmüşsünüzdür.

Besin değerleri, barkodlar ve telif hakkı logolarının bulunduğu paketlenmiş ürünlerdeki işaretlerin ne işe yaradığı pek bilinmiyor olsa da, gramajın yanında yer alan 'e' işareti hemen hemen tüm ürünlerde bulunuyor. Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından firmalara zorunlu tutulan bu ifade, paketin üretiliş şekline ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Paketlenmiş Ürünlerde Bulunan 'E' İşaretinin Anlamı Bakın Neymiş

Yasalara göre firmalar, sattıkları ambalajlı ürünlerin ağırlıklarını müşterinin görebileceği şekilde paketin üzerinde belirtmek zorunda. Ancak tüm ürünleri tek tek tartıyor olmak oldukça zor bir sürece neden oluyor. Bu nedenle şirketler, aynı üretim bandından çıkan rastgele birkaç ürünü seçerek ağırlıklarını tartıyor ve ortalama ağırlıkları ambalajların üzerine yerleştirmeyi tercihe diyor.

Paketlerdeki 'e' işareti, tüketicilere söz konusu ürünün özel olarak tartılmadığını ve bu nedenle gramaj değerlerinde ufak değişikliklerin normal olduğunu gösteriyor.

Bir başka deyişle 130 gram ağırlığındaki bir çikolatanın arkasında yer alan 'e' işareti, çikolatanın hassas bir tartıya koyulması halinde 135 gram ya da 125 gram çıkabileceği anlamına gelmekte.

Bakmadan Geçme