• Haberler
  • Genel
  • Riskli Yapıların Yıkılması Düzenlendi, Yıkım Müteahhitleri Sınıflandırıldı!

Riskli Yapıların Yıkılması Düzenlendi, Yıkım Müteahhitleri Sınıflandırıldı!

Türkiye yaklaşan depreme hazırlanmak, sel ve heyelan felaketlerini önlemek adına kentsel dönüşüm projelerine hız verirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Yönetmeliği üzerinde yeni bir değişikliğe gidildi. 

Resmi Gazete ile yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında ilk kez yıkım müteahhitleri de sınıflandırımış oldu. 200 milyar lirayı aşan büyüklüğe sahip olan ve 3 milyon kişinin istihdam edildiği inşaat sektörünü yakından ilgilendiren yönetmelik kapsamında önemli düzenlemeler hayata geçirilmiş oldu. 

YETKİ BELGESİ ALMAK İSTEYEN MÜTEAHHİTLERDE ARANAN CİRO ŞARTI KALDIRILDI

İlk olarak 2019 senesinde hayata geçirilen yönetmelik kapsamında işi bilmeyen müteahhitlerin sektörden ayıklanmasını sağlamak adına yetki belgesi için ciro şartı getirilmiş, böylelikle büyük projelere sadece alanında deneyimli müteahhitlerin girmelerinin sağlanması amaçlanmıştı. 

Süreçte sektörden gelen tepkiler ve talepler ile yenilenmeye ve düzenlenmeye devam eden Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Yönetmeliği için yeni bir düzenleme daha yapıldı. Alınan karar kapsamında F ve F1 grubu müteahhitlik sınıfında yer alan yapı müteahhitleri için aranan ciro şartı kaldırıldı. 

Buna ek olarak cironun yüzde 10'u kadar aranılan tecrübe koşulu da otomatik olarak kaldırılmış oldu. Böylelikle bu iki sınıfında ilave edilmesi ile beraber G, G1, H, H1 ve Geçici Gruplar olarak belirlenmiş oldu. Yapılan düzenlemenin ardındna E ve E1 grubu ile bu grubun üzerinde yer alan gruplar için ciro koşulu korunurken deneyim şartı ise bu iki grup için yüzde 10, diğer iki grup için ise yüzde 15 olarak belirlendi. 

YIKIM MÜTEAHHİTLERİ 3 SINIFA AYRILDI! 

Yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında yıkım müteahhitleri Y1, Y2 VE Y3 olmak üzere 3 sınıfa ayrıldı. Oluşturulan yıkım planına aykırı şekilde yıkım yapan müteahhitlere verilen yetki belgelerinin 5 sene iptal edileceği belirtildi. 

Yine yapılan düzenleme kapsamında yapılan yıkımın can ve mal güvenliğini tehlikeye attığının tespit edilmesi durumunda yetki belgesinin 10 sene boyunca iptal edileceği aynı yönetmelik kapsamına alındı. Sigorta prim borcu olan müteahhitlerin de en az 1 sene boyunca yetki belgesinin iptal edileceği aynı yönetmelik kapsamında ilan edildi.

Bakmadan Geçme