Sağlıklı Beslenmenin Günlük Maliyeti 880 TL'yi Aştı: Türkiye'de Açlık ve Yoksulluk Sınırları Nereye Gidiyor?

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), Temmuz 2024 verilerini açıkladı. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenme maliyeti aylık 26 bin 401 TL'ye ulaşırken, yoksulluk sınırı 72 bin 199 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı günümüzde, kamu emekçilerinin barınma ve geçim sorunları giderek artıyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), 2024 Temmuz ayı için açlık ve yoksulluk sınırlarını açıkladı. BES-AR'ın açıklamasına göre, gıda madde fiyatları baz alınarak yapılan hesaplamalarda, 4 kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama 26 bin 401 TL'ye ulaştı. Tek bir çalışanın yaşam maliyeti ise 30 bin 672 TL olarak belirlendi.

Sağlıklı Beslenmenin Maliyeti Artıyor

BES-AR, sağlıklı beslenmenin günlük maliyetinin 880 TL'yi geçtiğini vurguladı. 2024 yılında asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirten sendika, özellikle büyükşehirlerde kamu emekçilerinin barınma ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ifade etti. Açıklamada, büyükşehirlerde yaşayan kamu emekçilerinin maaşlarının yüzde 75-80'ini kiraya ayırmak zorunda kaldıkları, bu nedenle de birçok kişinin öğrenci evi benzeri 3-5 kişi ile birlikte yaşamak zorunda kaldığı belirtildi.

Yoksulluk Sınırı 72 Bin 199 TL'ye Ulaştı

Gıda harcamalarının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken aylık harcamaların toplamı, yani yoksulluk sınırı ise 72 bin 199 TL olarak hesaplandı. BES-AR, bu yüksek maliyetlerin kamu emekçileri üzerindeki ekonomik baskıyı daha da artırdığını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN