• Haberler
  • Sağlık
  • Sıcak havalarda gıda zehirlenmesine dikkat! Bu belirtileri görmezden gelmeyin

Sıcak havalarda gıda zehirlenmesine dikkat! Bu belirtileri görmezden gelmeyin

Sıcak havaların etkisiyle gıda zehirlenmelerinin artabileceğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, 'Besinlerle ilgili işlemlerde yapılacak küçük bir dikkatsizlik, onu tüketen insanların sağlığını bozarak, gıda kaynaklı hastalıklara ve ölümlere yol açabilir' dedi.

Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, yaz aylarında daha sık görülen gıda zehirlenmeleri hakkında uyarılarda bulunmuş oldu.

Gıda güvenliğinden bahseden Akren, "Gıda güvenliğini sağlamakla ilgili en önemli kuralları hepimiz biliriz. Gıdaları temiz tutmak, sıcak yiyecekleri sıcak ve soğuk yiyecekleri soğuk tutmak gibi. Bu ana kuralları bilmemize rağmen gıda kaynaklı hastalıklar düşündüğünüzden daha yaygındır" ifadelerini kullandı.

Et, tavuk ve yumurtada bakteri

Bakterilerin yaşamak ve çoğalmak için zamana, besine, neme ve uygun sıcaklığa gereksinim duyduklarının altını çizen Akren, "Et, tavuk, balık, yumurta ve süt gibi proteinli besinler bakterilerin üremesi için iyi bir ortam oluştururlar. Bakteriler -10 ile 65 derece arasında ürerler, besinler -10 derecenin altında depolandığı zaman bakterilerinin üremeleri yavaşlar. Dondurma işlemi ise bakteriyi öldürmez fakat üremeyi durdurur" ifadelerini kullandı.

Hangi bakteri, hangi gıdalarda görülür?

Gıda kaynaklı hastalıklara yüzlerce bakterinin neden olmasına rağmen, Salmonella, Staphylococcus Aureus, Campylobacter Jejuni, Clostridium Perfringens, Eshericia Coli, Listeria Monocytogenes bakterilerinin en kötü olanları olduğunu vurgulayan Dyt. Akren, bu bakterilerin hangi gıdalarda bulunduğunu şu şekilde sıraladı: 

Salmonella: Çoğunlukla çiğ / iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta balık veya pastörize edilmemiş sütte bulunur.

Staphylococcus Aureus: Gıda ile uğraşan kişilerden geçer. Deri, burun, boğaz enfeksiyonları kanalıyla taşınır ve gıdaya geçer. Bu nedenle mutfakta kişisel hijyen ve temizlik önemlidir.

Campylobacter Jejuni: Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan bakterilerin başlangıcında gelmektedir. Salmonella gibi çiğ/ iyi pişmemiş tavuk, et ve pastörize edilmemiş süt ve kirli sularla taşınır.

Clostridium Perfringens: Her yer de bulunabilir ve oksijenli ortamlarda üreyebilir. Bazen büfe mikrobu olarak da adlandırılır.

Eshericia Coli: Çiğ ve iyi pişmemiş kıyma veya pastörize edilmemiş sütten geçebilen bu bakteri ciddi sağlık bozucu etkilere neden olabilir.

Bunlara çok dikkat edin!

Uzm. Dyt. Akren, gıda zehirlenmesinden korunmak için yapılması gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde sıraladı:

Kırılma riskleri sebebiyle mecburi olmadıkça hazırlama ve üretim aşamalarında cam malzeme kullanımı tercih edilmemelidir.

Ambalajlanmış ürünlerin tercih edilmesi, taş, toprak ve saman gibi fiziksel bulaşanları önlemek açısından önemlidir.

Sebze, meyve ve yumurta satın alırken, görünür şekilde toz, toprak, saman, hayvan dışkısı kalıntılarının olmamasına dikkat edilmelidir.

Yiyecek üretimiyle uğraşan bireyler, kişisel hijyen kurallarına uymalıdır.

Açıkta satılan besinlerin alınmaması, taş, toprak ve saman gibi fiziksel bulaşanları önlemek açısından önemlidir.

Uygun olmayan süre-sıcaklık uygulamalarına dikkat edilmelidir.

Ekipmanlara bulaş olması (bıçak, kesme tahtası ve kurulama bezi vb.) engellenmelidir.

Tüketime hazır besinlerin çiğ besinlerle temas etmemesine özen gösterilmelidir.

Güvenilir olmayan hammadde kullanımından sakınılmalıdır.

Bakmadan Geçme