- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt Başhekim Yardımcısı Uyardı: Kadınlarda Pelvik Konjesyon Sendromu, Erkeklerde Varikosel hastalığı ciddi rahatsızlıklara rol açabilir
Siirt Başhekim Yardımcısı Uyardı: Kadınlarda Pelvik Konjesyon Sendromu, Erkeklerde Varikosel hastalığı ciddi rahatsızlıklara rol açabilir
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kalp Damar Cerrahı Kadir Çekirdekoğlu, kadınlarda Pelvik Konjesyon Sendromu ve erkeklerde Varikosel toplardamar hastalığının ilerlemesi, ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, kadınlarda sıkça görülen ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilen Pelvik Konjesyon Sendromu için ilk defa bir ameliyat gerçekleştirildi.
Özellikle 30 ile 50 yaş arasında bulunan kadınlarda bu hastalığın görüldüğünü belirten Çekirdekoğlu, “Özellikle kadın hastalarda Pelvik Konjesyon Sendromu diye bilinen sıklıkla 30 ile 50 yaş arası kadın hastalarda görülen kronik olarak karın alt bölgesinde ağrı ile karakterize yumurtalık ve rahim etrafında toplardamarların genişlemesi ile karakterize bir hastalık.” Dedi.
Siirt’te kapalı yöntem ile Pelvik Konjesyon Sendromu hastalığının ameliyatı gerçekleştirildiğini belirten Çekirdekoğlu, “Tanı koyması biraz zordur, klinik olarak az rastlanan bir hastalıktır. Fakat bunun tedavisi var. Kapalı yöntemle bu tedavi ilk defa Siirt’te hastanemizde gerçekleştirmiş bulunmaktayız.” diye konuştu.
Hastalığa neden olan etkenler arasında gebelik, kilo, uzun süre hareketsizlik, çok doğum yapmak ve geçirilmiş toplardamar hastalıkların neden olduğunu söyleyen Çekirdekoğu,” Hastalarımız genellikle hastaneye uzun süren karın alt bölgesinde ağrı şikayetiyle ya da genital bölgesinde varis damarlarının ortaya çıkması şikayeti ile başvuruyorlar. İlaçlı tomografi ve toplardamar ultrasonuyla bu hastalarımıza tanı koyuyoruz. Biz bunu anjiyo ünitesinde lokal anestezi altında yani sadece kasık bölgesini uyuşturarak bir iğne vasıtası ile giriyoruz. Ana toplardamarına, ana toplardamarından sol böbrek toplardamarına giriyoruz ve oradan da yumurtalık damarına inerek genişleyen ve kan kaçıran bölgeye tıkaç yani embolizasyon dediğimiz malzemelerle o bölgeyi kapatarak yumurtalık ve rahim bölgesinde gelişen toplardamarlardaki basıncı azaltıyoruz. Bunu ilk defa Siirt’te hastanemizde yaptık.” İfadelerini kullandı.
“Erkeklerde de buna benzer hastalıklar var.”
Erkeklerde de buna benzer hastalıkların olduğunu belirten Çekirdekoğlu, “Erkeklerde de bu tip hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Özellikle bu Varikosel dediğimiz, testisin toplardamarında genişlemeyle karakterize olup hastanın da hastaneye testislerde ağrı şikâyetiyle gelmesiyle ortaya çıkan bir durum söz konusudur.” Dedi.
Hastalıktan korunmanın yollarını anlatan Çekirdekoğlu, Bu hastalığa yakalanmamak için hareketsiz kalmamak lazım. Bol bol yürüyüş, eğer hasta kiloluysa bir diyetisyenle iletişime geçip kilo problemini çözmesi lazım. Onun haricinde çoklu doğum yine risk faktörleri arasında. Geçirilmiş toplardamar yine risk faktörleri arasında. Bunlara tabi hastanın herhangi bir müdahale etme şansı yok ama hareketsizlik ve kilo burada hastalığın önüne geçebileceği bulgular arasında. ” Şeklinde konuştu.
“Erkeklerde kısırlığa yol açabiliyor”
Kadınlarda ve erkeklerde erken teşhisin önemine vurgu yapan Çekirdekoğlu, “Kadınlarda erken teşhis önemlidir, çünkü ilerleyen dönemlerde her doğumda ve her adet döneminde inanılmaz sancılı ağrılar olmakla birlikte özellikle erkeklerde çok daha önemli, çünkü Varikosel hastalığının ilerlemesi durumunda hastada sperm kalitesi düşmekte buda uzun süreçte İnfertilite dediğimiz kısırlığa kadar yol açmaktadır.” Açıklamasında bulundu.