- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt Baro Başkanı Alptekin: Siirt Cezaevi İnşaatı Biterse Yüzlerce Mağduriyet Giderilecek ve Çok Kişiye İstihdam Sağlanacak
Siirt Baro Başkanı Alptekin: Siirt Cezaevi İnşaatı Biterse Yüzlerce Mağduriyet Giderilecek ve Çok Kişiye İstihdam Sağlanacak
Siirt Baro Başkanı Alptekin, Kapalı Cezaevinin ihalesinin yapılmaması sonucu yaşanan mağduriyetlere ilişkin Artı Siirt Haber Ajansına Özel açıklamalarda bulundu.
Siirt Baro Başkanı Alptekin, Kapalı Cezaevinin ihalesinin yapılmaması sonucu yaşanan mağduriyetlere ilişkin Artı Siirt Haber Ajansına Özel açıklamalarda bulundu.
Siirt’te yeniden yapılmak için yıkılan kapalıcezaevinin ihalesinin 2022 yılında bitirilmesi gerekirken 2024 yılında halen yapılamamasının büyük sorunlar yarattığını söyleyen Alptekin, Siirt kapalı cezaevi ile ilgili yaşanan sorunu Adalet Bakanlığı’na da ilettiklerini belirtti.
“Bir çözüm üretilmesi gerekiyor”
En son 30 Ocak’ta yapılan cezaevi inşaat ihalesine de herhangi bir şirketten telifin çıkmadığını hatırlatan Alptekin, “Bundan sonra 30 Ocak ta yapılan ihale ise hiç kimse teklif vermedi. Demek ki ya şirketlerin ekonomik durumunu karşılamıyor, bu hakikatin görürü buna göre artık bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Bir şirket teşrif edilmeli ya da bir şekilde maliyetin yüksek bir şekilde şirketleri kurtaracak bir seviyeye gelmesi gerekiyor. Ancak böyle çözüm olacak, çünkü bu şekilde devam ederse ihaleye alıcı bulamazlar.” Dedi.
Siirt kapalı cezaevinin kapalı olması nedeniyle hükümlüler, cezaevi personelleri, hükümlü yakınları ve avukatların mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Alptekin, “Şimdi açık ceza evinde çalışan personel sayısı 190 ile 200 arası kapalı yüksek güvenlikli çalışan sayısı 600 toplam çalışan sayısı 800, gece gündüz yani Beşiri de çalışan açık ve kapalı ceza evlerini saydığımızda gece ve gündüz vardiyasını saydığımızda buradan 160,180’i sadece Siirt ilimizde giden hemşerilerimiz.
Oraya nakledilen bizim hemşerilerimiz. Şimdi orada hükümlü tutuklu sayısına geldiğimizde hükümlü ve açık ceza evinde 800, kapalıda da 1400, yüksek güvenlikte ise 1300 yani 2300 e yakın hükümlü ve tutuklu sayısı var ve 1400’ü bunun Batman, 1100’e yakını da Siirt’te bir şekilde götürülen, cezaevinin kapatılmasından kaynaklı nakil edilenler.
Bu istatistiklere baktığımız zaman bu ihale yapıldığında ve ceza evi inşaatı kalktığında 180 personelin gel git masrafı ailelerinden uzaklaşma durumları, ulaşım problemlerinin yanı sıra bu ceza evi kampüsü kurulduğunda en az 800 900 en az 500 kişilik istihdam sağlanacak.” Açıklamasında bulundu.
Alp tekin konuşmasının tamamında ise şu konulara değindi:
“Şimdi biz de cezaevi ihalesini takip ediyoruz bu nokta da gerçekten tabi öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, keşke ülkemizde de bu cezaevi inşaatları bir şekilde durdurulsa suç ve suçlarla mücadelenin farklı yöntemleri ve ceza evleri kapatılacak yere gelseydi.
Şu da bir gerçek ki cezaevi olması gerekiyor, bir şekilde ve inşaatı devam eden yıkılan bir ceza evimiz var ve inşaatı bir şekilde durdurulmuş ve bir şekilde ihale edilmeyen bir ceza evimiz var.
Bu sorunları çözmemiz gerekiyor, bu da hayatın gerçeği noktasına odaklanmamız gerekiyor. Şimdi biz daha öncesine bakanlığa kendimizde ceza evi ihalesinin yapılması gerektiğini, burada mağduriyet olduğunu iletmiştik. Ama şu an sizlere istatistik noktasından elden elzem olan bir durumu sunmak istiyoruz.
İhale süreci 2020 de yapılmıştı ve 700 gün içerisinde bitirilmesi planlanıyordu. Ama ne yazık ki şirket yetkililerinde birinin adli sürecinden kaynaklı sekteye uğradı ve ihale durdu. Defalarca ihaleye çıkarıldı, yaklaşık maliyet tutturulmadığı için ne yazık ki alıcı ve şirket bulunamadı.
Bundan sonra 30 Ocak ta yapılan ihale ise hiç kimse teklif vermedi. Demek ki ya şirketlerin ekonomik durumunu karşılamıyor, bu hakikatin görürü buna göre artık bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Bir şirket teşrif edilmeli ya da bir şekilde maliyetin yüksek bir şekilde şirketleri kurtaracak bir seviyeye gelmesi gerekiyor. Ancak böyle çözüm olacak, çünkü bu şekilde devam ederse ihaleye alıcı bulamazlar.
Şimdi biz Beşiri’ye ilişkin yakın çevremiz olduğu için oradan bir istatistik aldık, ben ceza evine neden elzem oldu yani neden yapılması gerektiği noktasında şimdi o istatistiğe değinmek istiyorum.
Şimdi açık ceza evinde çalışan personel sayısı 190 ile 200 arası kapalı yüksek güvenlikli çalışan sayısı 600 toplam çalışan sayısı 800, gece gündüz yani Beşiri de çalışan açık ve kapalı ceza evlerini saydığımızda gece ve gündüz vardiyasını saydığımızda buradan 160,180’i sadece Siirt ilimizde giden hemşerilerimiz.
Oraya nakledilen bizim hemşerilerimiz. Şimdi orada hükümlü tutuklu sayısına geldiğimizde hükümlü ve açık ceza evinde 800, kapalıda da 1400, yüksek güvenlikte ise 1300 yani 2300 e yakın hükümlü ve tutuklu sayısı var ve 1400’ü bunun Batman, 1100’e yakını da Siirt’te bir şekilde götürülen, cezaevinin kapatılmasından kaynaklı nakil edilenler.
Bu istatistiklere baktığımız zaman bu ihale yapıldığında ve ceza evi inşaatı kalktığında 180 personelin gel git masrafı ailelerinden uzaklaşma durumları, ulaşım problemlerinin yanı sıra bu ceza evi kampüsü kurulduğunda en az 800 900 en az 500 kişilik istihdam sağlanacak.
Bir diğeri de nakil edilenlerin şöyle bir durumum var. Aileler görüş için her seferinde özellikle bu enflasyon zamanında her seferinde yol masrafı ve acil bir durum olduğunda haber alıp almama, mağduriyetleri de sorun haline geliyor.
Bir diğer sorun da avukatlarımız yönünden, şu an açık bir şekilde biz günün her saatinde gidebilecekken şu an ne yazık ki gidemiyoruz çoğu zaman sekteye uğruyor ve bu hem tutukluların hem hükümlülerinin aksamasına neden oluyor ve yargılamaların ne yazık ki sekteye uğruyor.
Şuan hükmü kesinleşen kişiler ya Bitlis’e ya da Beşiri’ye gidip telsim oluyor. Açık infaz belgelerini oraya veriyorlar orda işlemlerini görüyorlar. Bu şekilde mağduriyetlerine neden oluyorlar ve bir diğeri Türkiye’nin birçok yerinde idari gözlem kurumları ne yazık ki artık sistematik bir şekilde değişen ve birbirleriyle uyumlu olmayan kararları var. Biz Siirt olarak Siirt barosu olarak uzak illere veya buradaki hak mağduriyetlerine bir şekilde temas edemiyoruz veya bir şekilde temas kuramıyoruz ve hak mağduriyetleri şu an her ilden ile değişiyor, onu engellemiyoruz.
Bir diğeri şu an ceza evinin mevcut inşaatına tahmini 200 milyon lira harcandı ve bir ihaleye verilmediği halde bu daha atık haline düşecek neredeyse 200 milyon TL boşa gitmiş olacak.
Siirt ceza evi kurulduğunda sadece buradaki 1100 kişi değil kampüs eğitimi yüzünden 2500 e yakın hükümlü ve tutukluyu kendi içinde barındıracak düzeyde Türkiye’nin birçok yerinden, birçok tutuklu ve hükümlü geldi bu tutuklu ve hükümlülerin gelmesi ile aynı zamanda belli noktasında en azından ekonomisine de can verecek. Çünkü bunların ailelerinin buraya gelip bir gün kalması buradaki barıma ihtiyaçları yeme içme ihtiyaçları bir şekilde Siirt’in ekonomisine de etki edecektir. Bu nedenlerle bir elzem haline geldi 2022 yılında bitirilmesi gereken ihalenin 2024 yılında daha bir başlangıcını yapacak durumda değiliz.
Şuan gerçekten belki yetkililer noktasında bir ses çıkarma veya işte bunu dile getirme noktasında bir Siirt Barosu olarak bunu dile her platformda getirdik her şekilde yazdık. Şu an sizler arayıcılığıyla yetkililere ve kamuoyuna da sesleniyoruz bu ihalenin bir an önce maddi kaygı veya maddi refah veya maddi kazanç edinmeksizin bir şekilde devlet teşviki olsa veya yaklaşık maliyet yükselterek yapılması gerektiğini ortasında kamuoyuna ve yetkililere sesleniyoruz”