Siirt'in Eşsiz Lezzeti Nasıl Yapılıyor?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt’in Tillo ilçesine bağlı İkizbağlar (Tom) köyünde yapılan pekmezin, ceviz ve bademle birleşmesi sonucu Siirt'in eşsiz lezzeti orataya çıkıyor.

Mahzen adı verilen bölümde çuval içerisine konulan üzümler ezilerek suyu çıkarılıyor ve daha sonra büyük kazanlarda kaynatılarak elde edilen üzüm şiresinden pekmez, pestil, ve bademli sucuk elde ediliyor. Tom Köyü’nde yaşayan Neşet Aslan, bu işin oldukça zahmetli bir iş olduğunu belirterek, yıllardır devam eden bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

Eylül ayı ortalarında başlayıp Ekim ayı sonlarına dek devam eden bağ bozumu döneminin oldukça zahmetli olduğunu belirten üreticiler, sabahın erken saatlerinden başlayıp akşama kadar topladıkları üzümleri geleneksel yöntemlerle ezip, elde ettikleri şırayla kazanlarda kaynatarak pekmez, pestil ve bademli sucuk yapıyor.

Kışlık yemişleriyle ünlü Siirt’in Tillo ilçesine bağlı Tom köyünde üreticilik yapan Neşet Aslan, Artı Siirt Haber Ajansı Muhabirine verdiği röportajda, “Üzümü kendi bağlarımızdan topladıktan sonra getirip sıkıyoruz. Sıktıktan sonra, kaynatıp köpüğünü temizledikten sonra ateşin üzerinden alıp süzgeçten geçirip bir daha kaynatıyoruz. 1 saat kadar tekrar kaynadıktan sonra ise, un katıyoruz. En az 2 saat daha kaynadıktan sonra, önceden iplere geçirdiğimiz bademleri batırıyoruz. 1 sefer tabiî ki tutmuyor 2-3 sefer batırıp çıkarıyoruz ki güzelce tutsun kendini diye. Un’dan başka hiçbir katkı malzemesi kullanmıyoruz. Badem olarak ta Amerikan bademini kullanıyoruz. Yerel bademler de nadir de olsa acı çıktığı için tercih etmiyoruz. Yerlisi kadar olmasa da tadı da güzel” dedi.

“Ekmek Parası İçin Bizde Koşturuyoruz”

Yörenin en kaliteli yemişlerinin İkizbağlar (Tom) köyünde üretildiğini Siirt Ekspres sitesine anlatan bağ yetiştiricisi Aslan, “Üzüm suyundan ürettiğimiz yemişler tamamen doğal olduğu için sağlık bakımından çok önemlidir. Pekmezin kansızlık için çok faydalı olduğunu belirten Aslan, sezonun başlamasıyla birlikte aldığımız siparişleri zor yetiştiriyoruz. Sezon sonuna doğru elimizde ürünümüz kalmıyor. Siirt’teki kuruyemişçilere başta olmak üzere İstanbul, Ankara gibi büyük illere de toptan gönderiyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN