• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'in Göz Bebeği Olan Zorava Çayına Yapılmak İstenen HES İle İlgili Önemli Gelişme

Siirt'in Göz Bebeği Olan Zorava Çayına Yapılmak İstenen HES İle İlgili Önemli Gelişme

Siirtli vatandaşların yaz aylarında uğrak adresi olan Zorava Çayı'nda yapılmak istenen ikinci HES projesinde yeni gelişmeler yaşandı.

Siirt il sınırları içinde Zarova Çayı üzerinde kurulması planlanan ancak çevreye vereceği etkinin tam değerlendirilmemesi nedeniyle daha önce yargı yoluyla iptal edilen Mergi HES projesi yeniden gündemde.

Daha önce, Siirt İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunun yetersizliği gerekçe gösterilerek iptal edilmişti. Tigris Enerji Üretim A.Ş. tarafından yeniden hazırlanan proje, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek halkın görüşüne sunuldu.

10 gün boyunca rapor halkın görüş ve önerilerina açık olacak

Siirt Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, Zorava Çayında yapılması planlanan HES ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, "İlimiz, Eruh İlçesinde TİGRİS ENERJİ ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan MERGİ REGÜLATÖRÜ VE HES (20,00 MWm-19,40 MWe) projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliğinin 14 Maddesi (1) nolu bendi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında İl Müdürlüğünde (10) takvim günü görüşe açılmıştır." denildi.

Bundan Sonra Ne Olacak?

Daha önce ÇED raporunda verilen olumsuz kararların giderildiği belirtilen proje raporunun, halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliğinin 14 Maddesi (1) nolu bendi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında İl Müdürlüğünde (10) takvim günü görüşe açılarak, halkın görüş ve önerileri alınacak.

ÇED raporunun halk tarafından onay alması halinde projeye başlanılması bekleniyor.

Köylüler Zorava'da HES'e İzin Vermeyeceğiz!

Kuşdalı Köyü bölgesinde yapılmak istenen Hidroelektrik Santral (HES) projesinin iptali için mücadeleye devam edeceklerini belirten köylüler, Zorava çayı üzerinde HES istemiyoruz. Bizler bölge halkı olarak tekrardan haklarımızı demokratik yollarla aramaya devam edeceğiz. Bizler Kuşdalı köylüleri olarak Siirt'in tek nefes alacağı alan olan Zorva Çay'ının yok olmasına izin vermeyeceğiz. Tüm Siirt halkını verilen bu karara tepki göstererek Zorava Çay'ını sahiplenmesini istiyoruz.

 Zorava Çayı üzerinde kurulması planlanan HES'e karşı kurulan Zorava  Platformu başkanı Mustafa Kurt, "Biz platform olarak itiraz dilekçemizi verip imza kampanyası başlatacağız." ifadelerini kullandı.

AK Parti Siirt İl Başkanı: Bizler de Zorava Çayında bir HES’in olmasını istemiyoruz 

Geçtiğimiz günlerde basın mensupları ile bir araya gelen Ak Parti Siirt Milletvekili Osman Örev ve AK Parti Siirt İl Başkanı Ekrem Olgaç, Zorava Çayı üzerinde ikinci bir HES yapılmasına, karşı olduklarını belirtti.

Zorava çayında yapılması planlanan HES ile ilgili soruya cevap veren Olğaç, “HES’lerle ilgili orada daha önce verilmiş kararlar var.  Yatırım belgeleri de var. Bu projeyi yapacak insanlar bize geldi, Siirt’te böyle bir şey yaparsak artısı mı olur eksisi mi olur diye danıştılar. Bizler de şu an için eksisi olur Bizler de Zorava Çayında bir HES’in olmasını istemiyoruz” açıklamasında bulundu.

Zorava Çayı üzerinde ikinci bir HES’in yapılmayacağını belirten Olğaç, şunları söyledi:

"Kamulaştırma isterlerse yapabilirler ama bizlere sorduklarında bizlerin de o bölgede şu an için HES istemediğimizi kendilerine sunduk. Onlar da şimdilik yapmayacaklarını bize söylediler. Kendilerine teşekkür ediyorum."

PROJENİN DAHA ÖNCE REDDEDİLME GEREKÇESİ

Siirt İdare Mahkemesi 2022/267 Karar Nolu iptal kararında şu gerekçeleri sıralamıştı;

Proje alanında kırma eleme tesisinin neden bulunduğunun izah edilemediği, kazıdan çıkacak malzemenin kırma eleme tesisinde kullanılmasının beton kullanımına uygun olup olmadığına yönelik bir çalısma bulunmadığı, malzeme ocağının açılmaması sebebiyle planlanan projenin insaat asamasında meydana gelecek çevresel olumsuzlarda azalma olmayacağı zaten mevcut kazılar ve bu malzemenin taşınması sırasında çevresel olumsuz etkilerin oluşacağı, bu durumunun bitkiler üzerinde olumsuz etki göstereceği, kırma tesisinde olusan gürültünün ise yabani hayvan popülasyonunu etkileyeceği, nihai ÇED raporunda toz kaynaklarının çizgisel gösterilmesinin hatalı olduğu, projede emisyonların atmosfere bir kirletici bulutu oluşturacağı, bu sebeple toz emisyonlarının çizgisel bir kaynaktan oluşacağı varsayımının yanlış oldugutoz emisyonlarının hatalı hesaplandığı, balık geçitlerinin işletilmesinin mümkün olmayacağı, önemli miktarda habitat kaybı yasanacağı, nihai ÇED raporunda önerilen koruma önlemlerinin yetersiz olduğu, fayların proje alanına etkilerinin dikkate alınmadığı, proje alanında yer alan kütle özelliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılmadığı, yer yapısıyla ilgili gerekli ve yeterli analizlerin yapılmadığı, kazı ve patlatmalar neticesinde yer altı suyu yönlerinde değisimlere sebebiyet vereceği, malzeme akışlarının önlenmesi konusunda herhangi bir öneri ve projenin bulunmadığı, bölgede yaşayan insanlar için içme ve kullanma suyu açısından problemler doğuracağı, kısa delikte patlatmanın kaya, hava şoku ve kontrolsüz titreşimi beraberinde getirdişi, nizami basamak oluşturmak için yapılması gereken çalışmanın öngörülmediği, titreşim tahmin hesaplamasının bilimsel bilgi birikimine uygun olmadığı, önemli gen kaynaklarımızdan olan yabani meyve agaçlarının korunması hususunda herhangi bir bilgiye yer verilmediği, bölgede yetistiriciliği yapılan küçükbaş hayvancılık faaliyetini olumsuz etkileyeceği anlaşılmaktadır.”

Bakmadan Geçme

Artı Siirt Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!