Siirt'in meşhur lezzetine tescil! İşte tarifi

Siirt içli köftesi (Siirt kiteli) tescillendi. İç harcında özel bir bulgur kullanılan Siirt içli köftesinin püf noktası ince olması ve pişerken dağılmamasıdır. İşte tescilli Siirt içli köftesi tarifi...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Siirt'in tescilli lezzetlerine Siirt içli köftesi eklendi.

Siirt içli köftesi (Siirt kiteli) için Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi alındı.

Siirt içli köftesi, kentin coğrafi işaret alan 8. ürünü oldu. Peki, Siirt içli köftesi tarifi nasıl yapılır? İşte nefis lezzetiyle içli köftenin yapılışı...

SİİRT İÇLİ KÖFTESİ TARİFİ

Siirt içli köftesinin püf noktası kullanılan malzemeler ve hamurunun inceliğidir.

MALZEMELER

Hamuru için;

5 su bardağı ince bulgur(severkitel)

2 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

500 gram yağsız kıyma

3 adet orta boy soğan

1 demet maydanoz

125 gram tereyağı/margarin

1 tatlı kaşığı acı-tatlı karışık biber salçası

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

İç harcı için bir tatlı kaşığı tuz

Hamuru için 1 tatlı kaşığı tuz

Haşlama suyu için 1 tatlı kaşığı tuz

SİİRT İÇLİ KÖFTESİ TARİFİ

Hamurun hazırlanışı

Bulgur derin bir kapta üzerine su gelecek şekilde ıslatılır. Üstündeki suyun tamamı süzülür. 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek üstü kapatılır. Aralıklara yoğrularak dinlenmeye bırakılır. Yeterli yoğurma kıvamı baş ve işaret parmakları arasında ezdiğimizde elimize sert bulgur taneleri gelmemesidir.

İç harcın hazırlanması

Öte yandan kıyma ile yağ tencereye alınır. Çok küçük doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar suyunu çekmelidir. İyice eriyip kavrulmaya başlayınca dibini tutturmamk kaydıyla bir süre daha kavurulur. Altı kapanmadan önce, ayıklanmış yıkanmış ince doğranmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenir.Karıştırılır. Ocaktan alınır. Soğuduktan sonra buzdolabında dondurulur.İyice karıştırılır. Hamur büyük boy ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılarak yuvarlanır. Kurumaması için üstü nemli bir bezle örtülür ve doldurmaya başlanır.

Hamur bezesi sol elde parmaklarla kavranır.Hamurun ortası sağ el işaret parmağı yardımıyla açılır, sonra diğer parmaklarla çevire çevire iyice inceltilerek içerisine iç harçtan bir tatlı kaşığı konur. Ağız kısmı,fazla hamuru alınarak ve döndürerek ustalıkla kapatılır. Bu kez doldurulmuş hamur avuç içine alınır. Kavanoz kapağı sıkıştırır gebi döndürürek yassı şekil verilir ve inceltilir.

Yağlı kağıt veya streç film serilmiş tepsiye kapatma tarafı alta gelcek şekilde dizilir. Üzeri streç filmle kapatılır. Doldurma işi tamamlandıktan sonra yarısı su ile dolu derin bir tencereye ateşe konur, ocak tam açılır. Suya bir yemek kaşığı tuz eklenir.

Su kaynamaya başlayınca köfteler birbirine değmeyecek şekilde suya önce beş tane atılır, dibe yapışmalarını engellemek için kevgirle yavaşça karıştırılarak tencerinin kapasitesine göre 15-20 köfte ile tamamlanır. Tüm köfteler suyun yüzüne çıktıktan sonra hamur kokusu kalmayınca kadar kaynamaya devam ederler. Pişme süresi yaklaşık on dakikadır.

Teker teker dikkatle çıkarılıp tepsiye dizilir. Servis tabağına alınıp ikram edilir. Eğer kızarmış köfte tercih edilecekse sıcağı çıktıktan sonra çırpılmış yumurtayla bulanarak kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı çektirilir. Siirt içli köfteleri servise hazır. Afiyet olsun...


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN