- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt'in Önemli Bayramlarından Cigor Bayramı Unutuldu Mu?
Siirt'in Önemli Bayramlarından Cigor Bayramı Unutuldu Mu?
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ulusal envanterinde de yer alan, Siirt'in yöresel bayramlarından olan 'Cigor Bayramı' her geçen gün unutulmaya devam ediyor.
Her yılın Şubat ayının ilk Pazartesi günü başlayıp 3 gün devam eden Cigor Bayramı, Siirt'te mahalli bayramların başında geliyor.
Yüzyıllardır süre gelen Cigor Bayramı, kentte her geçen gün önemini kaybetmeye devam ediyor.
Bir zamanlar bölgede yaşayan hıristiyanlara göre nazire olarak kullanılan Cigor’un Arapça gegir, gıcık (kızdırma) kelimesinden türemiş olabileceği, veya baharla birlikte insanların çevreye çıkmaları anlamında “Çık gör” olabileceği düşünülmektedir.
Cigor Bayramı Nedir?
Şubat ayının ilk Pazartesi aynı zamanda Hıristiyanlarda perhiz günüdür. Bir zamanlar bölgede yaşayan hıristiyanlara göre nazire olarak kullanılan Cigor’un Arapça gegir, gıcık (kızdırma) kelimesinden türemiş olabileceği, veya baharla birlikte insanların çevreye çıkmaları anlamında “Çık gör” olabileceği düşünülmektedir. İ
İlk günde erkekler, diğer günlerde de kadınlar ayrı ayrı tepelere gezilecek yerlere giderler. Özellikle Botan Nehri kenarında bulunan Rasulhacer (Taşbaşı) Mağaraları’na gidilir. Burada, ilkbaharın müjdecisi olan, nergiz çiçeklerini toplarlar. Günün özel yemekleri olan Bunbar, cokat, pekmez tatlısı, rayoşu meketip ve mevsim meyvelerini beraberinde getiren halk, akşama kadar burada eğlenir.
Bu bayram dolayısıyla nişanlı kız ve evli kadınlara hediyeler gönderilir.
Aynı gece damlarda “Suke” denilen meşaleler yakılarak baş üzerinde dakikalarca çevrilir. Mevsim şartları el vermediği zamanlar bu törenler, evlerde yapılmaktadır.
Çığır bayrami Her yıl şubat ayının 2. veya 3. Haftası pazartesi günleri kutlanir