Siirt'in 'Paris' Köyünde Kuş Görünümlü Bitki Görüldü

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Paris köyünde şekil itibariyle kuşa benzeyen taklit ustası "Arı Orkidesi"ne rastlandı.

Paris (Üzümlük) köyünde bir vatandaş kuş görünümlü bitkiye rastladı.

Köyünde ilk defa bu bitkiyi gören vatandaş, fotoğrafını Artı Siirt ile paylaştı.

"Arı Orkidesi Nedir?"

Arı Orkidesi, bölgede yetişen en ilginç bitki türlerinden birisidir. Uzaktan üzerinde arı olan bir çiçek gibi görülen bu çiçek sadece bizi değil, arıları da kandırır.

Benzeşim tekniği kullanan bu çiçek hem görüntüsüyle, hem de üreme döneminde salgıladığı bir feromonla dişi arıları taklit ederek erkek arıları kendine çekiyor.Bir arıyı andıran orkide ile çiftleşmeye çalışan erkek arı çiçeğin üst kısmındaki üreme organında bulunan polenlerin başına yapışmasına neden oluyor.

Orkideyle çiftleşemeyeceğini anlayan erkek arı üreme güdüsüyle hareket ederek başına yapışan polenleri aynı biçime sahip çiçeklere taşıyarak tozlaşmayı sağlar.

Bu orkide özellikle ilkbahar mevsimi olan mayıs ayında açarlar."Kuş Görünümlü Bitki Koruma Altında"Medoş laleleri ve nergisler gibi orkidelerin de ülkemizin doğal değerleri olduğunu, Çevre Yasası ve “Flora, Fauna Türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğü”ne göre koruma altında olduğunu belirterek, kasten koparılması, toplanması, yok edilmesi, sahip olunması ve satılmasının yasak olduğunu vurgulandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN