Siirt'in Şeref Günü Törenlerle Kutlandı

Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Siirt'te Gelişi Törenlerle Kutlandı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16. Kolordu Komutanı iken, ilimize teşrifleri nedeniyle, “14 Eylül Siirt’ in Şeref günü” düzenlenen törenle kutlandı.
 
14 Eylül Siirt Şeref günü kutlama törenleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki ATATÜRK anıtında çelenk sunumuyla başlayıp, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya tarafından Şeref defterini imzalamasıyla başladı.

Valilik Şeref defterini imzalayan Vali Kızılkaya şunları kaydetti:

“Siirt’ i teşriflerinizin 108’nci yıl dönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 14 Eylül 1916'da ilimizi onurlandırmış ve halkımız tarafından coşkuyla karşılanmıştır. O gün, Siirtliler Atatürk'ü büyük bir sevgi ve onur içinde karşılamışlardır. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da, vatanımızın bekası söz konusu olduğunda, kadirşinas Siirt halkı hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacaktır. Bu anlamlı ziyaret, hem ilimizin tarihine hem de Cumhuriyetimizin temel taşlarına olan bağlılığımızı pekiştirmiştir. Cumhuriyetimizin kazanımlarını koruma ve daha da ileriye taşıma kararlılığıyla, emanetiniz olan mukaddes vatanımızı her alanda yücelterek belirlediğiniz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için "Millete efendilik yoktur, hizmet vardır" anlayışıyla ülkemize ve aziz milletimize en iyi şekilde hizmet etmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu duygularla, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, başta zatıâliniz olmak üzere istiklal savaşımızın tüm kahramanlarını ve bu toprakları bize vatan kılan, tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Ruhunuz şad olsun.”

Daha sonra törende, Mimar Sinan Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Bedri Özayin günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Özayin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Siirt’e gelişinin 108. yıl dönümünü büyük bir gururla kutlamak için bir araya geldik. Siirt’in vatansever halkı, Kurtuluş Savaşı'nın önemli adımlarından birini atarak, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde bağımsızlık mücadelesine büyük destek vermiştir.1916’da Siirt’e gelen Atatürk, halk tarafından sevgiyle karşılanmış, Siirt halkı vatan savunmasında önemli bir rol üstlenmiştir. O dönemde gösterilen vatanseverlik ruhu, bugün de ülkemizi korumak ve birliğimizi sürdürmek için bize ilham vermektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, "Bir ulus sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe, yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez." Birlik ve beraberlik içinde oldukça, milletimizi ve bayrağımızı korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız için canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Kutlama törenlerine; Vali Dr. Kemal Kızılkaya’nın yanı sıra il protokolü, askeri ve mülki erkân, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Bakmadan Geçme