Siirt Milletvekili Beştaş'tan Meclis Başkanlığına Soru Önergesi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, yolsuzluklar üzerinden elde edilen haksız kazanç yollarının ortaya çıkarılması ve engellenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

Beştaş soru önergesinde şunlara değindi:

"Aşağıdaki sorularımın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 02.04.2020

Kamuoyuna son dönemlerde sıklıkla yansıyan haksız kazanç elde etme biçimleri, çoklu maaş gibi durumlar kamuoyunda kaygı ile karşılanmaktadır. Kamu ihalelerinde yapılan usulsüzlükler, kamu arazilerinin rant alanlarına dönüştürülmesi, çeşitli yolsuzluk biçimleriyle bir kesimin orantısız bir şekilde zenginleşmesi sosyal devlet ilkesine aykırı bir gelişmenin yanı sıra kişileri yolsuzluk, hırsızlık ve benzeri kazanç elde etme yöntemlerine teşvik etmektedir. Yine iktidara yakınlığı ile bilinen bazı kimselerin çeşitli şirket ve kurumlarda gösterilen üyelikler çoklu maaş şeklindeki zenginleşme biçimini de gündeme getirmiştir. Milyonlarca işsizin bulunduğu Türkiye’de bazı iş kollarının kamu gücünü kullanan kişiler tarafından icra ediliyor olması, meselenin bir diğer mühim boyutudur. Kamu kurumlarında görev icra eden ve düzenli geliri olan bir kesimin ise gelirinin üzerinde gider harcamalarında bulunması ve malvarlıklarındaki orantısız artış, kamuoyunun yanıtını beklediği bir diğer husustur. Nitekim Sayıştay raporlarına da pek çok kez yansıyan usulsüz harcama biçimleri, belediyelerden, üniversitelere, hastanelere değin pek çok kurumun bundan azade olmadığının ispatı niteliğindedir.

Bu bağlamda;

  1. Kamuoyuna da yansıyan ve iktidar partisine yakınlığı ile bilinen kişilerin mal varlıklarının araştırılması için bir girişimde bulunulmuş mudur?
  2. Kamu kurumlarında çalışan görevliler düzenli olarak çeşitli zaman aralıklarında mal bildirimlerini beyanla mükellef olup, bu doğrultuda elde edilen verilerin denetlenmesi neticesinde hangi bulgulara ulaşılmıştır?
  3. Son 20 yıl içerisinde malvarlığında olağanı aşan boyutlarda artış tespit edilen kaç kişi bulunmaktadır?
  4. Malvarlıklarında olağanı aşan boyutlarda artış gerçekleşen kişilere ilişkin denetim raporları hakkında gerekli işlemler yapılmış mıdır? Haksız kazanç elde ettikleri tespit edilenler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu soruşturmaların akıbeti ne olmuştur?
  5. TBMM’de gerçekleşen bütçe görüşmeleri sırasında açıklanan Sayıştay raporlarında ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına dair iktidar tarafından kamuoyuna bir açıklama neden yapılmamaktadır?
  6. Bilhassa kayyım atanan belediyelerde kayyımların usulüne aykırı yaptıkları harcamalar kamuoyuna yansıdığı halde neden görevden alınan tek bir kişi dahi yoktur?
  7. Kamuoyunda çoklu maaş sistemi olarak adlandırılan ve bazı kimselerin birden fazla kurumda görevli gösterilerek birden fazla maaş almalarının sağlanması ile hedeflenen nedir? Milyonlarca kişi işsiz iken, tek bir kişinin birden fazla kurumda görev icra ederek defaten maaşa bağlanmalarının izahı nedir?
  8. Bir kişinin sadece özgülendiği kurumdan gelir elde etmesine yönelik bir icraatınız olacak mıdır?
  9. Haksız kazanç elde ettiği anlaşılan kamu görevlileri hakkında bir yaptırım uygulanacak mıdır?
  10. İşsizliğin önlenmesi ve gelir dağılımının adaletli olmasına dair bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır?
  11. Son Sayıştay raporlarına göre yolsuzluklardan kaynaklı olarak oluşan kamu zararı toplam ne kadardır? Bu zararın telafisine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır ve sorumlular hakkında bir yaptırım uygulanacak mıdır?
  12. Konu hakkında kamuoyuna bir açıklama yapılması gündeminizde midir?"
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN