• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş'tan HES Projeleri ile İlgili Soru Önergesi

Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş'tan HES Projeleri ile İlgili Soru Önergesi

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Baykan ve Kurtalan ilçelerinde planlanan hidroelektrik santral (HES) projelerini ve bu projelerin ekolojik ile ekonomik etkilerini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a sordu.

Milletvekili Sarıtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, Baykan ve Kurtalan ile Bitlis merkez ilçe sınırları içinde yer alacak iki hidroelektrik santrali projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının verildiğini belirtti.

Santrallerin kurulacağı alanlarda su varlıklarının kullanımının 50 yıllığına şirketlere devredilmesinin planlandığını vurgulayan Sarıtaş, bu durumun halkın su hakkını engellediğini ve ekolojik dengenin bozulmasına yol açacağını ifade etti.

Milletvekili Sarıtaş, su varlıklarının yok olmasının yanı sıra, HES projeleri için yapılacak yol çalışmalarında patlatılacak dinamitlerin telafisi mümkün olmayan ekolojik yıkımlara neden olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, Siirt’te yaşanan su krizinin giderek derinleştiğini belirterek, geçtiğimiz yaz su sıkıntısı yaşanan bölgelerde halkın cenazelerini yıkayacak su bile bulamadığını, bu yıl da Eruh ilçesine bağlı Dalkoru köyünde yurttaşların taşıma su ile yaşamlarını sürdürdüğünü hatırlattı. Sarıtaş, Pervari’deki Alkumru Barajı nedeniyle bazı köylerde evlerin ve tarım arazilerinin hasar gördüğünü belirterek, Siirt’teki tüm vadilerin HES projeleri nedeniyle sular altında kaldığını veya kalmak üzere olduğunu ifade etti.

Bu bağlamda, Milletvekili Sarıtaş, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

Siirt’te yapılmış olan diğer HES projelerinin bugüne kadar sağladığı faydalar tespit edilmiş midir?
Siirt halkı için kamusal faydası zararından az olan projelerin gerçekleştirilme amacı nedir?
Proje bütçesinin Siirt’te yeşillendirme ve kentleşme çalışmalarına ayrılması gündemde midir?
Pervari’deki Güleçler, Narsuyu ve Ayvalıbağ köylerinde baraj nedeniyle oluşan zararlar dikkate alınarak, Siirt halkı için benzer tehlikelerin oluşmasını önlemek amacıyla HES projelerinin iptali düşünülmekte midir?
HES projelerinin insanların suya erişimlerini engellediği ve doğal alanlara zarar verdiği göz önüne alınarak, Baykan-Kurtalan HES projesinin iptali gündeminizde olacak mıdır?
Projelerin tarımsal ve ormanlık alanlara vereceği zararlar için ilgili kurumlarla bir işbirliği yapılmakta mıdır?
HES projelerinin ekonomik getirisi, doğaya, canlılara ve insan yaşamına verdiği zararları telafi edecek midir?
HES projelerinin ekonomik ömrü tamamlandığında çevrenin eski haline getirilmesi için ilgili bakanlıklarla işbirliği ve projeler geliştirilmekte midir?
Sarıtaş, HES projelerinin Siirt ve çevresine olan etkilerinin titizlikle incelenmesi gerektiğini ve bölgenin ekolojik dengesinin korunmasının önemini vurguladı.

Yorumlar 1
Hasan 25 Ağustos 2024 23:16

İlimizin sorunları ve de çevre duyarlılığı ile ilgili konularda diğer miletvekillilerimizden de duyarlılık bekliyoruz. HES lerin yerine Güneş enerji santrallerinin yapılması çok daha isabetli olur. Gelişmiş ülkeler akarsuların derelerini korumak için herşeyi yaparken biz tam tersini yapıyoruz. Ilısu barajı gerekliydi. Fakat diğer küçük heslerden elde edeceğimiz enerjiyi Güneşten elde edebiliriz.

Bakmadan Geçme