Siirt Özel Hayat Hastanesinden Bir İlk!

Siirt Özel Hayat Hastanesi sağlıkta yaptığı atılımlarla ilklere imza atmaya devam ediyor.

Daha önce sağlık alanında bir çok ilke imza atan Siirt Özel Hayat Hastanesi son olarak, kapalı alan korkusu yaşayan çocuk ve erişkim hastaların  MR görüntülemesi için aneztezili Emar görüntüleme sistemini getirterek, hastaların çevre illere gitmesini ortadan kaldırdı.

Özel Siirt Hayat Hastanesinin Uzman Doktoru eşliğinde özellikle MR’a giremeyen küçük çocuklarda hafif bir anestezi ile çekim yapılabileceğini belirten Uzman Dr. Yasin Güneş, "Manyetik rezonans (MR) çekilirken bebeğin ve çocukların tamamen hareketsiz durması gerekmektedir. Bu da tahmin edileceği üzere mümkün değildir. Bunun için bebek ve çocuk yaş gurubunda anestezili MR çekilir. Her yerde bebek ve çocuk MR'ı çekilemez. Anestezi uzmanının ve acil durumlarda müdahale edecek sağlık ekip ve ekipmanının bulunduğu tam teşekküllü olan hastanemizde çekilmeye başlandığını söyledi.

MR'da kapalı alan korkusu gideriliyor

MR çekimlerinde esas olan kapalı yer korkusuna ait ön yargının geliştirilmesi olduğunu belirten Özel Siirt Hayat Hastanesi Uzman Dr. Yasin Güneş, MR'da gelişen teknolojiyle kapalı kalma korkusuna ilişkin de yeni çözümler geliştirildiğini ifade etti. Dr. Güneş şunları söyledi:''Hastaların yüzde 10-15'i cihaza girmek istemiyor, cihazı mezara benzetiyor. Daha önceden MR’a girmiş olan bir hasta deneyimini MR çektirecek başka bir hastaya olumsuz yönde aktarabilmekte, bu da gereksiz endişelere yol açmaktadır. Gelişen teknolojiler ile birlikte kapalı yer korkusu olan hastalar için pek çok çözüm üretilmiştir.

Bunlardan en önemlisi MR tetkiklerinin önemli bir bölümünde, alt batın, bel bölgesi, bacaklar, diz, ayak bileği bölgelerinin tetkiklerinde hastalarımızın boy uzunluklarına da bağlı olarak, hastanın başı MR cihazının dışında kalacak şekilde çekim yapılmakta ve hasta cihaza ters girerek kapalı yer korkusu sorunu çözülmektedir.

Ayrıca gelişen teknolojiler ile birlikte MR cihazının magnet/tünel bölümünün boyu kısalmakta ve genişliği artmakta, bu da kapalı alanı azaltarak ve genişleterek sorunun çözümüne katkıda bulunmaktadır. Bütün bu çözümlere rağmen MR’a giremeyen hastalar ve küçük çocuklarda hafif bir anestezi ile çekim yapılabilmektedir. Burada kullanılan anestezi ameliyatta verilen derin anesteziden farklı olarak hafif bir sedasyon şeklindedir.''

Açık MR olarak tabir edilen cihazların düşük manyetik alana sahip olduğunu, hem görüntü kalitesi hem de ileri uygulamalar yönünden istenilen sonuçların alınamayabileceğini anlatan Dr.Güneş, ''Baş tetkiklerin dışında yeni cihazlarda muayeneler cihaza ters girerek yapılabiliyor. Bu anlamda hastanın endişe etmesine gerek yok. Cihaza girmekten çekinen ve korkan kişilerin çoğu bunu bilmiyor, açık MR talep edeceğine, beni cihaza 'ters alın' diyebilir'' şeklinde konuştu.

ANESTEZİLİ MR GÖRÜNTÜLEME NASIL YAPILIR?

İşlem sırasında midenin boş olması, olası kusma durumunda solunum yollarına mide içeriğinin kaçmasına engel olacaktır. Bu nedenle, olgu yaşı da gözönünde bulundurularak, yaklaşık 4-6 saatlik açlık hali talep edilmektedir.

Çekim yapılmadan önce, uzman bir anestezist tarafından genellikle bir gazın solutulması ya da damar yolundan ilacın verilmesi yoluyla gerekli anestezi sağlanır. Buradaki en büyük amaç, MR görüntülemede hastanın sabit kalmasını sağlamaktır. 

Anestezist, hastanın kan basıncını, nabzını, vücut ısısını ve solunumu-oksijen satürasyonunu işlem boyunca monitorize eder. Bu monitörizasyon, odadaki mıknatıs çekiminden etkilenmeyen, ortama özel geliştirilmiş, yani MR uyumlu ekipmanlar yoluyla mümkün olmaktadır. 

Anestezili MR inceleme, görüntüleme bölgesine ve damardan kontrast madde verilip verilmeyeceğine bağlı olarak yaklaşık 30-90 dakika sürebilir. İşlemden sonra da anestezik maddenin etkilerinin ortadan kalktığının gözlenmesi amacıyla 1-2 saatlik gözetimin gerekebileceği akılda tutulmalıdır. Anestezi uygulanmış olmasına bağlı gün boyu hafif uyku-yorgunluk hali, dikkat azalması gibi şikayetlerin bildirilmesi olasıdır. Bu gibi durumlar gözönüne alınarak erişkin hastalarımızın da Anestezili MR görüntülemelerine refakatçileriyle gelmeleri yerinde olacaktır.

HaberHaber

Bakmadan Geçme