Siirt'te 3'lü Virüs Salgını Devam Ediyor! Acil Servisler Doldu

Siirt'te kış ayları ile birlikte artan üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle çocuk acil servislerinde yoğun kalabalıklar oluştu.

Son zamanlarda salgın hastalıklar nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvurularda aşırı yoğunluk yaşanıyor. Virüsler birbiriyle karışırken özellikle Covid-19, grip ve RSV virüsü mü anlamak, test yapılmadan neredeyse imkansız. 

Siirt'te de yaşanan üçlü virüs salgını hastanelerde uzun kuyrukların oluşmasına sebep oluyor. Okulların açılması ve kapalı ortamlarda bulunma zorunluluğu nedeniyle solunum yoluyla bulaşan virüs sayısı hızla artıyor. Salgın halini alan üçlü virüs Siirt'te de özellikle birçok çocuk ve yetişkinin hayat kalitesini oldukça düşürmüş durumda.

Siirt Eğitim Araştıma Hastanesi Acil Servisi Yoğun Bir Dönem Geçiriyor

Dünyanın ve ülkemizin de birçok yerinde salgına dönüşen üçlü virüs, kapalı ortamlarda diğer insanlarla geçirdiğimizin zamanın artmasıyla beraber daha da bulaşıcı bir hal aldı.

Üçlü Virüs veya diğer adıyla RSV ile enfekte olan kişiler; burun akması, iştahta azalma, öksürme, hapşırma, ateş, hırıltı gibi şikayetlerle hastanelrin acil servislerine akın ediyor.

ÜÇLÜ VİRÜS VEYA RSV VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

  • Enfekte bir kişi öksürür veya hapşırırsa,
  • Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza öksürük veya hapşırmadan virüs damlacıkları bulaşırsa,
  • RSV'li bir çocuğun yüzünü öpmek gibi virüsle doğrudan temasınız varsa,
  • Kapı kolu gibi üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunursanız ve ardından ellerinizi yıkamadan önce yüzünüze dokunursanız.

RSV ile enfekte olan kişiler genellikle 3 ila 8 gün boyunca bulaşıcıdır ve hastalık belirtileri göstermeye başlamadan bir veya iki gün önce bulaşıcı hale gelebilirler. Bununla birlikte, bazı bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, semptomları göstermeyi bıraktıktan sonra bile 4 hafta boyunca virüsü yaymaya devam edebilir. Çocuklar genellikle okul veya çocuk bakım merkezleri gibi ev dışında RSV'ye maruz kalır ve RSV ile enfekte olur. Daha sonra virüsü ailenin diğer üyelerine bulaştırabilirler.

RSV, masalar ve beşik rayları gibi sert yüzeylerde saatlerce hayatta kalabilir. Genellikle dokular ve eller gibi yumuşak yüzeylerde daha kısa süre yaşar.

RSV VİRÜS TEDAVİSİ

Çoğu RSV enfeksiyonu bir veya iki hafta içinde kendi kendine geçer.

Araştırmacılar aşılar ve antiviraller (virüslerle savaşan ilaçlar) geliştirmek için çalışıyor olsa da, RSV enfeksiyonu için spesifik bir tedavi yoktur.

Ateş düşürücüler ve ağrı kesicilerle ateş ve ağrı yönetilebilir. (Mutlaka uzman kontrolünde alınmalıdır)

Yeterince sıvı tüketin. RSV enfeksiyonu olan kişilerin dehidrasyonu (vücut sıvılarının kaybını) önlemek için yeterince sıvı içmeleri önemlidir.

Çocuğunuza reçetesiz soğuk algınlığı ilaçları vermeden önce sağlık uzmanınızla konuşun. Bazı ilaçlar çocuklar için iyi olmayan maddeler içerir.

Bakmadan Geçme