Siirt'te Arılarda İlkbahar Bakımı ve Varroa İle Mücadele Eğitimi

Son yıllarda büyük çapta  arı ve verim kayıplarına sebep olan varroa ile mücadele yöntemleri ve sağlıklı arı yetiştiriciliği için Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde arı yetiştiriciliği ve arı sağlığının en önemli sorunlardan biri olan Varroa paraziti ile toplu mücadele yapılması konusunda eğitim toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Siirt Tarım İl Müdürü Ergün Demirhan, Müdürlük yönetici ve teknik elemanları, Arı Yetiştiricileri Başkanı Faik Efe, Bal Üreticileri Başkanı Nezir Çetin, arıcılar, Veteriner ve Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde gerçekleşen eğitimde Siirt Üniversitesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı hocaları  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Yılmaz,  2020 yılında erken ilkbahar ve geç sonbaharda Varroa parazitine karşı 10 günlük süre içinde toplu mücadelenin yapılacağını vurguladı.

Yılmaz, "Bu mücadeleyi yaparken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arılar için ruhsatlandırılmış ilaçların tüm arılıklarda eş zamanlı ve münavebeli olarak kullanılması gerekiyor. İlaçlamaların 5 km'lik bölgede aynı günlerde ve aynı etken madde kullanılarak yapılması şart. Ancak bu şekilde bu parazitle daha başarılı bir mücadele gerçekleştiririz." dedi.

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Cahit Özcan, arılarda Varroa parazitine karşı kimyasal mücadelenin yanında fiziksel, biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerinden de yararlanılabileceği belirtti. Sonbaharda arılara sonbahar bakımı ve kışlatma, ilkbahar döneminde ise ilkbahar bakımı ile ilgili bilgilendirmeler yaparak, ilaçlamanın doğru ve bilinçli bir şeklide yapılması gerektiğini kaydetti.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Varroa destructor paraziti ile toplu mücadele kapsamında kentteki eğitimlerin devam edeceği belirtildi.

Bakmadan Geçme