• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'te Boşaltılan Binalar Olmasına Rağmen Neden Afet Bölgesi İlan Edilmedi? Siirt Afet Bölgesi İlan Edilseydi Nelerden Faydalanacaktı?

Siirt'te Boşaltılan Binalar Olmasına Rağmen Neden Afet Bölgesi İlan Edilmedi? Siirt Afet Bölgesi İlan Edilseydi Nelerden Faydalanacaktı?

6 Şubat depreminde birinci derecede etkilenen 11 ilin dışında geçtiğimiz günlerde hasar tespit çalışmaları sonucunda 6 il daha deprem bölgesi ilan edildi. Siirt'te de hasarlı denilerek boşaltılan binaların, çatlayan yerlerin olmasına rağmen afet bölgesine dahil edilmemesi tepkiye neden oldu.

6 Şubat depremi nedeniyle Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde, Batman da afet bölgesi ilan edildi. Siirt'in durumunun Mardin ve Batman'ın durumundan farksız olmasına rağmen, Siirt'in neden deprem afet bölgesine dahil edilmediği merak ediliyor. 

AFAD yaptığı açıklamada, 6.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle yaşanan yıkım ve can kayıpları üzerine, 11 ilin ve Sivas'ın Gürün ilçesi haricinde, depremden etkilenen Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman illerinin de genel hayata etkili afet bölgesi kabul edildiğini açıkladı. 

Siirt'teki Yetkililer, Siirt'in Depremden Etkilenmediği Raporunu mu Sundu?

Depremin Siirt'te de güçlü bir şekilde hissedilmesine ve birçok binada hasara yol açarak 2 binanın boşaltılmasına rağmen kent afet bölgesi ilan edilmedi. Kalkınmaya ihtiyacı olan ve devletin deprem bölgelerinde vatandaşlara sağladığı kolaylıklar göz önünde bulundurulduğunda yetkililerin yine Siirt'i önemsemediği gözler önüne serildi. 

Neye Göre Afet Bölgesi İlan Edildi?

AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"06.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem afetleri nedeniyle yaşanan yıkım ve can kayıpları üzerine, 11 ilimiz ve Sivas ili Gürün ilçemiz Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak kabul edilmiştir.

Söz konusu depremler 11 ilimiz dışındaki bazı illerimizi de etkilemiş olup, hasar tespit çalışmaları neticesinde; Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman illerimizde yer alan bazı yerleşim birimlerinde az, orta veya ağır derecede hasar gören binalar olduğu tespit edilmiştir.

Bu nedenle, bahsi geçen illerimizde hasar meydana gelen binaların bulunduğu yerleşim yerleri de Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edilmiştir."

Artı Siirt olarak, büyümeye ve kalkınmaya aç olan şehrimizin afet bölgesine dahil edilmesini talep ediyor, yetkililerin bu konuda ivedi bir şekilde hareket etmesini bekliyoruz.

Afet Bölgesi İlan Edilen İllere Tanınan Haklar

-Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra, askeri hastanelerde ve özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.

-Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.

-Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.

-Bölgedeki yurttaşlar, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir.

-Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.

-Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.

-Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. (Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)

-Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir. Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkânı sağlanır.

-Bütün şirketlerin, esnafların veya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır. Bir yıl içinde tamir ettirilmeyen binalar yıkılır. Afet bölgelerinde fen kurullarınca tehlikeli görülen yerler yapı ve ikamet için yasaklanır. İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde, planlar 5 ay içinde yaptırılır. İzin verilen geçici baraka inşaatının 1 yıl içinde yıkılması zorunlu olur. Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda, bütün giderler bakanlık tarafından karşılanır.

-Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkânı sağlanır ve merkezi sınavlarda (YKS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.

Yorumlar 2
Bircan 05 Nisan 2023 17:43

Sahipsiz siirt yarın gelir kapımıza kendi menfaatleri için oy isterler yüzsüz yüzsüz ????????????

mnb 05 Nisan 2023 13:56

huge forum

Bakmadan Geçme