• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'te Çekirgelerin Tarım Arazilerine Verdiği Zarar Araştırıldı! Yetkililer Uyardı

Siirt'te Çekirgelerin Tarım Arazilerine Verdiği Zarar Araştırıldı! Yetkililer Uyardı

Artı Siirt Haber Ajansı'nın gündeme getirdiği Pervari ilçesinde ekili tarım arazilerini istila eden çekirgelerin verdiği zararlar Tarım ve Orman Müdürlüğünce araştırıldı.

Son zamanlarda gündemde olan çekirge yoğunluğunun yerinde tespiti için Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ercan KAPLAN, Pervari İlçe Müdürü Burak DEMİRDAĞ ve konu uzmanı sorumlu teknik personeller tarafından Siirt ili Pervari ilçesinde Doğan, Yukarı Balcılar, Ormandalı, Güleçler, Yeni Aydın, İğneli köyleri ile Aydın ve Şakiran mahallelerinin kırsalında çekirge kontrolleri yapıldı. 

 Çekirge nimflerinin ilk çıktığı alanlar, çoğunlukla tarım alanları dışında kalan ve işlenmeyen araziler olan orman, mera, yaylak, kışlak gibi alanlardır. Bu alanlarda çekirge mücadelesi “Devlet Yardım Mücadelesi” şeklinde yapıldığı belirtildi.

Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, çekirge ile mücadele, çekirge üreme döneminde muhtarlara dağıtılan ilaç ve teknik destek şeklinde yapıldığı belirtildi.

Bu yıl iklim koşullarının da etkisi ile geçmiş yıllarda bulunmayan miktarda çekirge popülasyonu ile karşılaşıldığı belirtilen açıklamada, "Mart ayı içerisinde muhtarlar ve çiftçiler ile yapılan toplantılar ve eğitimler sayesinde bu ilçelerde çekirge çıkışları minumum seviyede kalmıştır. Pervari ilçesinde Çat köyünde mayıs ayında garsiyat (yumurtlama) alanlarında yapılan ilaçlamanın etkisi ile çekirge çıkışı yok denecek kadar az olmuştur. İl genelinde garsiyat alanı tespit edilen köylerde çekirge mücadelesinde bitki koruma 
ürünü kullanılmıştır.
Pervari ilçesinde Çemikari yaylası ve devamındaki mera alanlarında iklimin etkisi ile çekirge çıkışı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan kontrollerde mera alanlarının kuruması ile bölgede ki tarım alanlarına geçiş yaptıkları gözlenmiştir. Bu bölgede tahıllar ve yem bitkileri hasat edildiğinden bu ürünlerde zarar asgari seviyededir. Sulu tarım yapılan mısır tarlaları ve meyve bahçelerinde yapılan zararın etkisi önümüzdeki zaman içerisinde netleşecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı arazi kontrolleri ile birlikte, bu tür vakaların bir daha yaşanmaması için üreticilerimizin, avcılarımızın, çobanlarımızın ve köy muhtarlarımızın çekirge yumurtlama alanlarını İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze çekirgeler henüz yeni çıkış yapmış iken bildirmeleri gerekmektedir. Mücadele ancak yumurtlama döneminde etkili olabilmektedir. Önümüzdeki dönem ilgili kişi, kurum ve muhtarlarımızla daha etkin mücadele etmek üzere çalışmalar yapılacaktır.
Konu, Siirt Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri tarafından takip edilmektedir." denildi.

Siirt'te Çekirgelerin Tarım Arazilerine Verdiği Zarar Araştırıldı! Yetkililer UyardıSiirt'te Çekirgelerin Tarım Arazilerine Verdiği Zarar Araştırıldı! Yetkililer Uyardı

Bakmadan Geçme