• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'te Çocukları Salgın ve Hastalıklardan Nasıl Koruruz? Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Gültekin Açıkladı

Siirt'te Çocukları Salgın ve Hastalıklardan Nasıl Koruruz? Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Gültekin Açıkladı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Gültekin, çocuk hastalıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Gültekin, çocuk hastalıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Annelerin En Çok Dikkat Etmesi Konu Hangisi?

Artı Siirt'e açıklamada bulunan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Gültekin, annelerin çocukta en çok merak ettiği hastalıkların başında uzun süreli ateşin geldiğini belirten Gültekin, şöyle konuştu:

"Aslında kış mevsiminde bu enfeksiyonlar arttığı için özellikle çocuklarda bunu da yenmek iyi olacaktır. Annelerin şu dönemde en çok merak edeceği uzamış ateş, öksürük, belki bunlar mevsimle alakalı da olabilir enfeksiyona bağlı olabilir ya da alerjiye de bağlı olabilir. Bunlara böyle kısa kısa değinirsek güzel olur.

Özellikle bu mevsimde grip salgını oluyor. Çocuklarda da bu çokça görüyoruz. Ailelerin özellikle dikkat etmesi gereken uzamış ateş. Aslında bir iki gün ateş beklenebilir. Bizim korktuğumuz ateş genelde ikinci üçüncü günden sonra başlayan ateş. Yani bir aile mesela kendi kızım da enfeksiyon geçirdi. Biz üç güne kadar bekledik. Çocuktaki ateşi nasıl takip edebiliriz eğer ateş kontrol altına alınıyorsa mesela yaşına uygun öncelikle tercih etmemiz gereken ilaç, Parasetamol ilaçlar dediğimiz grup ilaçlar bunlar işte piyasa karpol, parol, aferin bulunuyor.

 Bunu kilosuna uygun bir şekilde verecekler. Ateşi düşüyorsa, çocuk beslenebiliyorsa, keyfi yerine geliyorsa, etrafa ilgisi iyiyse bir sıkıntı yok demek. Ama çocuk gerçekten ateşi düşürülemiyorsa, ateş düşürücü verildi diyelim 2 saat sonra hala ateşi yüksekse bu kontrol altına alınamayan bir ateştir bu ateşin ciddi olduğunu düşünüp buna göre hastaneye başvurmak gerekir.

Ama günde 4-5 sefer dahi ateş düşürücü verebiliriz. Bu parol grup dediğimiz ilaçları 4 saatte bir dahi verebiliriz. Mesela çocuğun ateşi çıktı zaten o periyodik olarak bekliyoruz yani o ateşleri çıkacaktır. 4 saat sonra tekrar o ateş düşürücü verebilirler."

Ateş 2 Günü Geçerse Hekime Gitmekte Fayda Var

Gültekin, hangi durumlarda hekime gidilmesi gerekir sorusuna ise şöyle cevapladı:

"Ama iki güne kadar da dediğim gibi sürebilir fakat üçüncü gün hala ateşi devam ediyorsa bir çocuk hekime gitmekte fayda var. Burada bunun nedeni ne olabilir şimdi genelde biz üç yaşın altındaki çocuklarda bu boğaz reseptörleri çok enfeksiyon oluşturacak mekanizma yok. Onun için ilk 3 yaşta çok boğaz kaynaklı enfeksiyon beklemeyiz.  Yani ya bu çocuğun ateşinin nedeni akciğer enfeksiyondur ya işte kulak enfeksiyonudur ya idrar yolu enfeksiyonudur. Bunlar hep önemlidir. Bunlarda da mutlaka antibiyotik tedavi gerekir. Her on çocuktan dokuzu antibiyotik gerekmez. Bizim virüs dediğimiz bakteriden farklı olarak antibiyotik gerektirmeyen bir grubu teşkil eder. Onun için bunlar genelde semtomatik tedavi dediğimiz yani ateş düşürücü verilecek ve takip edilecek."

Gültekin, süt veren annelerin kendi ve bebekleri için bol sıvı içmesi gerektiğini belirterek, diğer çocuklarda da ateş süresinin takibinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme