• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'te ''Değerimiz Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'' Vefa Programı Gerçekleştirildi

Siirt'te ''Değerimiz Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'' Vefa Programı Gerçekleştirildi

Siirt Cihannüma ve Siirt YediHilal Derneği tarafından düzenlenen 'Değerimiz Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma' konulu vefa programı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Program, YediHilal üniversite teşkilatından Hafız Yusuf Muhammed'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Cihannüma Yüksek İstişare Kurulu üyesi Fatih Sevgili’nin konuşmasının ardından, Cihannüma Genel Başkanı Rıza Yorulmaz katılımcılara selamlarını iletti. Programda sırasıyla Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Prof. Dr. Adnan Demircan, Prof. Dr. Fadıl Aygan ve M. Halit Yalçın, İhsan Süreyya Sırma hakkında değerli görüşlerini paylaştılar.

Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Son olarak, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma sahneye çıkarak katılımcılara teşekkürlerini ifade etti. Hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile program sona erdi.

Siirt'te ''Değerimiz Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'' Vefa Programı Gerçekleştirildi

İhsan Süreyya Sırma Kimdir?

İhsan Süreyya Sırma, 10 Temmuz 1944'te Pervari'de doğmuş, Kürt akademisyen, İslâm tarihi uzmanı ve yazardır. İlk öğrenimini Pervari'de tamamladıktan sonra orta ve lise eğitimini Siirt Lisesi'nde almıştır. 1962 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne girmiş ve 1966 yılında mezun olmuştur.

Doktora çalışmaları için Fransa'ya giden Sırma, burada College de France'da Prof. Dr. Jacques Berque ile eğitim almış ve Zeytuna Üniversitesi'nde Arapça öğrenmiştir. 1973'te Türkiye'ye döndükten sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde İslâm Tarihi lektörlüğü yapmış, 1980'de doçent, 1989'da profesör unvanını almıştır.

İhsan Süreyya Sırma, İslam Tarihi üzerine 30 kitabı ve 200'den fazla akademik makalesi ile tanınmaktadır. Ayrıca çeşitli gazetelerde ve dergilerde tarihle ilgili makaleler yazmış, Kanal 7'de Seyahatnâme adlı programı sunmuştur. Evli ve üç çocuk babasıdır, şu anda İstanbul'da yaşamaktadır.

Yorumlar 2
fesih 29 Eylül 2024 01:12

Siirtin kaderi işte ! Vali beyi her zaman şu şeyh, şu rahmetli molla, şu kanaat önderi, şu bilmemne rahmetli şeyh hazretleri etkinliğinden başka yerde göremiyoruz. Devletin resmi protokolünde bu şeyhlerin, dervişlerin anma günleri mi yazıldı da bizim haberimiz yok. Devlet, bu tür etkinlikleri kutlamak için mi gönderdi Siirtte sayın Valiyi, ne zaman haberlere baksam ; Vali şu şeyh anma etkinliğinde, kısır partisinde gününü geçiriyor. Can sıkıntısını gideriyor. Siirtte sanayi yok, fabrika yok, eğitim-öğretim neredeyse sıfır, işsizlik tavan yapmış, istahdam yok, çocuklar aç, fakir ailelere bir habersiz çat kapı yapsanıza, Vali bey turist gibi Siirti gezmeye keşfetmeye gelmiş sanki, Sayın Valim Devlet, memleketi yönetmek, yolunda gitmeyen bir şey varsa memlekette, onu düzeltmeye çalışmak, en azından çabalamak için göndermiş ve onun için maaş ödüyor size, farzedin ki maaş da almazsanız bile halka hizmet bir vatanseverliktir. Hiç olmazsa gençlere iyi bir eğitim imkanı sağlayın, imkanlarınızı sonuna kadar zorlayın, yıllar sonra gençler ; ODTÜ, İTÜ gibi okullarlan mezun olduklarında, Allah razı olsun bir vali vardı o bizim yetişmemizde çok katkısı oldu diye Türkiyede örnek vali olun, panayır gibi şeyh, türbe, altın günü, kısır partisi vs. gibi şeyler kabak tadı vermeye başladı. Kitap okuyan, bilimle uğraşan insanlarla kaynaşın biraz da bence

ferit 28 Eylül 2024 14:35

Sayın Vali, topluma hiçbir pozitif katkısı olmayan işlerin yanında boş zamanlarında dahi olsa, Devletin Valiliğini yapıp, Memleketin gerçek sorunları için mesaisini ne zaman harcayacak çok merak ediyorum. Sayın vali Siirte tatile, pikniğe gelmiş gibi hissediyor kendini, Birazcık, Örneğin rahmetli Devlet Valisi Recep YAZICI'yı yüzde bir bile olsa örnek almasını tavsiye ediyorum.

Bakmadan Geçme