• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'te düğünde halay çekip örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanan 4 kadın serbest bırakıldı!

Siirt'te düğünde halay çekip örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanan 4 kadın serbest bırakıldı!

Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen bir düğünde halay çekerken çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine, örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen 4 kadın, bugün görülen mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Olay, Kurtalan ilçesinde bir düğünde çekilen görüntülerin sosyal medyada yayılmasıyla gündeme gelmişti. Görüntülerin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 kadından 4'ü tutuklanarak cezaevine sevk edilmişti.

Bugün Siirt 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde  görülen davada, tutuklu bulunan 4 kadın hakkında mahkeme, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarına karar verdi.

Kadınlar, yargılama süreci boyunca tutuksuz olarak mahkemeye çıkacaklar.

Siirt'te görülen davayı, İHD Siirt Şube Başkanı Nuri Ekinci, Batman İHD Şubesi, ÖHD ve DEM PArti Siirt il yönetimi de takip etti.

Mahkeme 26 Kasım 2024 tarihine ertelenirken, Mahkeme heyeti ise sanıklar hakkında şu kararları verdi:

“1-SSÇ'ler Songül Taşkesen ve Amine Tolgay ile Sanıklar Edanur Taşkesen ve Tülin Taşkesen'in kaçacağına saklanacağına ya da tanıklar veya deliller üzerinde baskı girişiminde bulunacağına dair somut olguların tespit edilememesi hususları göz önüne alınarak tutuklamaya alternatif bir tedbir olan adli kontrol tedbirinin bu aşamada ölçülü olacağı kanaatine varılmakla sanığın tutuksuz yargılanmak üzere TAHLİYESİNE, sanık başka bir suçtan tutuklu veya hükümlü değil ise salıverilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına, (işbu karara karşı Siirt 3. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz yolunun açık olduğu bildirildi)
5271 sayılı CMK'nın 109/3-a maddesindeki yurt dışına çıkma yasağı konulması şeklinde ADLİ KONTROL TEDBİRİNE HÜKMEDİLMESİNE, adli kontrol tedbirlerine uyulmaması halinde hakkında yeniden tutuklanma kararı verileceğinin tahliye kararıyla sanığa bildirilmesine, (ishu karara karşı Siirt 3. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz yolunun açık olduğu bildirildi)
Tahliyesine karar verilen sanıklar ve SSÇ'lerin 5271 sayılı CMK'nın 106/1 maddesi gereğince saliverilmeden önce cezaevine bildirmiş olduğu adresini ve varsa telefon numarasını, yine anılan yasanın 106/2 maddesi gereğince yapılan ihtarların yapıldığını belirten ve yeni adresleri içeren tutanak veya tutukevi müdürünün düzenleyeceği belgenin aslı veya örneğinin mahkememize gönderilmesi için bulunduğu Kapalı İnfaz Kurumuna müzekkere yazılmasına,

2-Sanık Filiz TAŞKESEN hakkında CMK 109/3-j gereğince uygulanmakta olan konutu terketmemek adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına,

Bu nedenlerle duruşmanın 26/11/2024 günü saat 10:00'a bırakılmasıma oy birliği ile karar verildi 16/08/2024”
 

Bakmadan Geçme