Siirt'te eski kocası tarafından öldürülen kadın meclis gündemine geldi!

Siirt'te eski eşi tarafından katledilen Saliha K'yi ve kadın cinayetleri durumunu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'na sordu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtyaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a Siirt’te eski kocası tarafından öldürülen Salika K., ile ilgili cevaplandırılması üzere soru önergesi verdi.

Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platform tarafından yayımlanan raporu hatırlatarak “yılın ilk 6 ayında erkekler tarafından 205 kadın öldürüldü, 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.” Dedi.

“Aşk, töre, cinnet, kıskançlık diye basında yer alan ve kamuoyunda öyle bilinen cinayetlerin birer “kadın cinayeti” olduğu unutulmamalıdır.” Diyen Sarıtaş, “Son olarak vekili olduğum Siirt'te 31 Temmuz günü saat 23.00 sıralarında Ülkü Mahallesi’nde boşandığı eşinin evine giden İdris K. eski eşi Saliha K.’yi katletmiştir. Bu olayla ilgili de gerekli yaptırımlar, yugulamalar ve çalışmaların ilgili mekanizmalarca yerine getirilip getirilemdiği konusunda kamuoyu bilgilendirilmelidir.” Diye açıklamada bulundu.

Sarıtaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:

1-Siirt’te eski eşi tarafından katledilen Saliha K., daha önce şiddet nedeniyle polis veya jandarma karakoluna herhangi bir başvuruda bulunmuş mudur?

2-Saliha K.’ye  ilişkin koruma veya uzaklaştırma gibi tedbir içeren herhangi bir karar bulunmakta mıydı?

3-Siirt’te kadınların maruz kaldığı şiddet nedeniyle son bir yılda yapılan şikâyet sayısı var mıdır, varsa kaçtır? 

4-Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde sonuçlanmıştır? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

5-Bazı kadın cinayeti haberlerinin basına yansımadığı göz önüne alındığında, Bakanlığınızın elindeki verilere göre Siirt ilinde son 5 yılda kaç kadın erkekler tarafından katledilmiştir?

6-İllere göre son beş yılda uzaklaştırma ve koruma kararı altındayken erkek şiddeti sonucu katledilen kadın sayısı kaçtır? Uzaklaştırma ve koruma kararı altındaki kadınların katledilmesinden birinci derecede sorumlu olan merci neresidir?

7-Bakanlığınızın kadın cinayetlerinin önlenmesine ilişkin yürüttüğü çalışmalar var mıdır?

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN