Siirt'te Eski Sezaryen Kesi Yerinde Kanama Kapalı Ameliyatla Giderildi

Siirt'in Kurtalan ilçesinde 42 yaşındaki hasta, eski sezaryen kesi yerindeki istmosel nedeniyle ciddi kanama yaşadı. Kurtalan Devlet Hastanesi'nde teşhis edilen hasta, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kapalı yöntemle ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu. Uzmanlar, istmosel ve potansiyel riskleri hakkında uyarılarda bulundu.

Kurtalan Devlet Hastanesi'ne başvuran 42 yaşındaki bir kadın hasta, vajinal kanama, tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi şikayetleriyle acil servise geldi. İlk müdahaleyi yapan Op. Dr. Fırat Onursal, hastanın geçmiş tıbbi öyküsünü değerlendirerek eski sezaryen kesi yerinde oluşmuş istmosel adı verilen bir yapının kanamaya neden olduğunu belirledi. Bu durum, sezaryen sonrası rahim kas dokusunun tam olarak iyileşememesi sonucu rahim iç duvarında bir kese oluşmasıyla kendini gösterir.

Hastanın daha ileri tetkik ve tedavi için Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmesine karar verildi. Burada, Op. Dr. Fatma Zehra Kurnuç ve Op. Dr. Fırat Onursal tarafından kapalı yöntemle (laparoskopik) ameliyat gerçekleştirildi. Ameliyat sırasında, kanamaya neden olan istmosel yapısı başarılı bir şekilde onarıldı. Hastanın ameliyat sonrası durumu iyiye gitti ve kısa sürede taburcu edildi.

Siirt'te Eski Sezaryen Kesi Yerinde Kanama Kapalı Ameliyatla Giderildi

Uzmanlardan Uyarılar

Uzman doktorlar, istmosel durumunun potansiyel komplikasyonları konusunda uyarıda bulundu. Sezaryen ameliyatı sonrasında oluşabilecek bu yapının, akut kanama, adet düzensizlikleri, regl bitiminde çamur renginde kanamalar ve tekrarlayan vajinal enfeksiyonlara yol açabileceği vurgulandı. İsthmosel ayrıca, ilişki sırasında ağrıya ve olası gebelik durumunda embriyonun bu keseye yerleşmesi sonucu skar gebelik riskine de neden olabilir. Bu tür belirtiler yaşayan kadınların vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurması gerektiği ifade edildi.

Bu vaka, sezaryen sonrası kadınların düzenli kontrollerinin önemini bir kez daha ortaya koyarken, istmoselin tedavi edilebilir bir durum olduğunu gösterdi. İleri laparoskopik tekniklerle yapılan ameliyatların başarı oranının yüksek olduğu belirtiliyor.

Bakmadan Geçme