Siirt'te İlaç Sanayisinde Kullanılan Bitkiden Olumlu Sonuç Alındı

Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünce yapılan çalışmalar neticesinde aromatik bitkilerde olumlu sonuç alındı.

https://www.youtube.com/watch?v=KrA9NlN9uDA

Kozmetikten ilaç sanayine, ilaç sanayisinden geleneksel kullanıma kadar oldukça geniş bir alanda kullanımı bulunan lavantanın hasadı yapıldı.

Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Doğan Arslan önderliğinde yürütülen ve Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Arslan ile Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Volkan Bayraktar’ın da araştırmacı olarak görev aldıkları ve GAP BKİ tarafından desteklenen “Bazı Önemli Tıbbi Bitkilerin Siirt İlinde Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında yürütülen proje meyvesini vermeye devam ediyor.

Bu yıl ile beraber üçüncü kez hasadı yapılan lavanta çalışmasında, verimlerin Siirt ili için ümit ve heyecan verici olduğunu belirten Dr. Doğan Arslan lavanta tarımının Siirt’te başarı ile yapılabileceğini belirtti.

Dr. Doğan Arslan Siirt’te lavanta bitkisini özellikle küçük alanlar için tavsiye ettiğini söyledi.

“İlaç sanayisinde kullanılan bilgi”

Kozmetikten ilaç sanayine, ilaç sanayisinden geleneksel kullanıma kadar oldukça geniş bir alanda kullanımı bulunan lavantanın, Siirtli üreticiler için ekonomik değeri yüksek, gelecek vadeden bir bitki olarak değerlendirdi.

Birçok tıbbi ve aromatik bitkinin ilimizde başarı ile yetişebileceğini belirten Arslan, tıbbi ve aromatik bitki tarımının yaygınlaşmasının Siirt ekonomisine önemli katkısının olacağını, gelişecek tıbbi ve aromatik bitkiler tarımının ilde bu bitkilerinin sanayisinin ve ihracatının da önünü açacağını bildirdi.

Bunun da istihdamı ve gelişimi getireceğini kaydeden Dr. Doğan Arslan önümüzdeki yıllarda tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili çalışmalarını diğer bilim dallarındaki bilim insanları ile beraber daha kapsamlı bir şekilde yürütme gayreti içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Dr. Önder Volkan Bayraktar da tıbbi ve aromatik bitkiler tarımının hem ilimiz hem ülkemiz için ekonomik açıdan büyük bir potansiyel barındırdığını, bu bitkileri üretecek ve bunların pazarlamasını yapacak girişimcilerin orta vadede küçümsenmeyecek bir gelir elde edeceklerini ifade etti.

Dr. Bayraktar, tıbbi ve aromatik bitkilerin İlimiz ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacağını bu nedenle gerek üreticilerin gerekse girişimcilerin tıbbi ve aromatik bitkilere yatırım yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Bakmadan Geçme