Siirt'te kaderine terk edilen Deyr Mor Yakup Manastırı restore edilecek

Siirt'teki tarihi Deyr Mor Yakup Manastırı restore edilecek. Manastırın bulunduğu arazinin sahibi Emin Evin, 'Burası tarihi bir yer, burası kaybolmamalı' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Siirt'te bulunan ve uzun yıllardır bakımsızlıktan kaynaklı büyük zarar gören tarihi Deyr Mor Yakup Manastırı (Deyr Mir Yakup Manastırı) restore edilecek. Keldani Vakfı'nın tarihi manastırın restorasyonu için hazırladığı projeyi önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunacak.

MANASTIRIN HİKAYESİNİ ANLATTI

Manastırın üzerinde bulunduğu arsanın sahibi Emin Evin, 1978 yılında 110 yaşındayken kaybettiği babaannesi Nesro Evin'den manastıra dair dinlediklerini paylaştı.

Evin, babaannesi ile manastırın son Başpiskoposu olan Addey Şêr’in birbirlerini yakından tanıdığını, babaannesinin sık sık Şêr'in yaptığı yardımlardan söz ettiğini anlattı.

Evin, babaannesinin anlatımlarına işaret ederek, "Yaklaşık 40 kilise buraya bağlıymış. Ninemlerin arazisi de buraya yakın olduğu için iletişimleri çok güçlüydü" dedi.

Ermeni olaylarının ardından 15 yıllık süreçte de manastırın sağlam olduğunu söyleyen Evin, katliam sonrası manastırın sahipsiz kaldığı ve kaderine terk edildiğini ifade etti.

Manastırın halen önemli bir tarihi ibadet merkezi olduğuna dikkati çeken Evin, halen birçok kişinin engelli çocuklarını manastıra getirerek "şifa" aradığını kaydetti. Evin, "Ben bu iki olaya da şahidim. Hala dışarıdan insanlar çocukları olsun diye buraya geliyor, üzerlerine su döküyorlar. Bu inanç hala var” diye belirtti.

KELDANİ VAKFI'NA HİBE ETTİ

Babaannesinin vefatının ardından 1978-80 yıllarında amcalarıyla birlikte yaklaşık 2 bin koyun satarak, manastırın içinde bulunduğu arsayı satın aldıklarını aktaran Evin, yüksek paralar teklif edilmesine rağmen definecilerin eline düşmemesi için araziyi satmadığını belirtti. Tapunun hala kendi üzerinde olduğunu ancak restore edilmesi için manastırı Keldani Vakfı’na hibe ettiğini aktaran Evin, "Hibe ederken, ‘Burası tarihi bir yer, burası kaybolmamalı, dünya tarihi burası. Bir tek biz değil, birçok din, kavim, inanç buradan geçmiş. O yüzden size hibe ediyorum’ dedim. Onlar da burayı sağlamlaştırma sözü verdi. O yüzden onlara hibe ettim” şeklinde konuştu.

Babaannesinin manastıra büyük bir önem verdiğini dile getiren Evin, "Bana burası için para teklif ettiklerinde nenemin hayallerine ihanet etmek istemedim. O kadar onları seviyordu ki... O yüzden amca çocuklarına da söyledim, onlardan da izin aldım. Papaza, ‘Eğer siz de burayı yapmazsanız kabul etmem’ dedim. Tek hayalim buranın yeniden inşa olması. Nenemin hayalini çocuklarının, torunlarının görmesi bize yeter” diye kaydetti.

KELDANİ VAKFI: RESTORASYONA BAŞLAYACAĞIZ

Konuya dair görüştüğümüz Keldani Vakfi yetkilileri, yaklaşık 3-4 ay önce restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştüklerini ve görüşmenin olumlu geçtiğini aktardı. Yetkililer, en yakın zamanda projelerini bakanlığa sunarak, restorasyona başlayacaklarını aktardı.

Yetkililer, “Bizim herhangi bir beklentimiz ya da işletme gibi bir düşüncemiz yok. Sadece bu tarih yaşasın istiyoruz. Sêrtlilerin, dini turistlik yerleri olsun. Bu tarihi yaşatmak hem Türkiye hem Sêrt için çok önemli” diye kaydetti.

MANASTIRA DAİR

Tarihi manastır, Deyr (Doğan) mevkiinde ve Botan Çayı’na hakim bir tepe üzerine inşa edilmiş. Ermeni Soykırımı sonrası yaşanan tahribat ve kütüphanedeki kitapların yakılması nedeniyle manastırın tam olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmiyor.

Bazı kaynaklara göre manastır 16-17’inci yüzyıllarda inşa edildi. Manastırın duvarlarında bulunan Sümer yazıları nedeniyle manastırın en az 2 bin yıllık bir geçmişi olduğu belirtiliyor.

Uzun yıllar kaderine terk edilen manastırın restorasyonu için 2005 yılında ilk adım atıldı. Siirt Belediyesi, Avrupa'daki Ermenilerden aldığı hibeyle restorasyon için bakanlığa başvurdu. Ancak bakanlık kabul etmedi. Hibe de geri iade edildi.

Emin Evin, 2022 yılında yeniden restore edilmesi için manastırı Keldani Vakfı’na hibe etti.

Kaynak: (MA)

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 8

  • Memo | 30 Mayıs 2024 18:38

    Ne soykırımı.ermeni hainler Ruslarla işbirliği yapıp binlerce genç yaşlı Müslüman katletti.bu şahısta kendi bağına prim yapmaya çalışıyor.

  • Memo | 30 Mayıs 2024 01:45

    Hayırdır ne soykırımı.ruslarla.haince işbirliği yapıp binlerce genç,ve ihtiyar Müslüman'ı katleden sizsiniz .bu adam bence onlardan biri .işin içinde kendi bağı prim yapacak o yüzden hibe etmistir.

  • Memet Ali | 29 Mayıs 2024 11:56

    Ermeni katliamı varmış gibi haber yapmışsınız, sizleri ve bu haberi yapanı kınıyorum, ve bu restorasyona izin verilmesin, anaç tekrar ermenileri Siirte getirmek ve burada ayin yapmak.

  • Vatandaş | 29 Mayıs 2024 11:44

    "Ermeni soykırımı" ifadesini reddediyor. Haberdeki bu ifadenin acilen silinmesini veya başına "sözde" ibaresinin konulmasını talep ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti soykırım iddialarını arşiv belgeleriyle çürütmüştür.

  • siirtli | 29 Mayıs 2024 09:29

    Deyr zaten manastır anlamına geliyor. Anlatım bozukluğu var.

  • Adalet | 28 Mayıs 2024 22:16

    Keldani Kilisesi haberini yaparken asılsız ermeni soykırımı iddiaları ile metni özünden saptırmak nasıl bir ruh hâlidir. Bunu anlamak güç. Muhtemelen ermenileri katledenler bu yazıyı kaleme alanın akrabası olabilir. Çünkü bilinenin aksine siirtte Ermenileri öldürme hadiseleri 1890 yılında başlıyor. O tarihlerde Siirtin ve çevresinin kimlerden oluştuğu herkesin malumu. Kimi mal mülkü için öldürülmüş, kimi de karısı veya kızını elde etmek isteyenler tarafından öldürülmüş.

  • Hakan | 28 Mayıs 2024 21:29

    ne gerek var, israf...

  • Yetkin gözcü | 28 Mayıs 2024 20:00

    Bu haberi yapan arkadas Ermeni soykirimini devlete yukleyen emin olmayan beyi onaylamis gibi haber yapms ayrica resterasyina ne gerek var zaten restirw edilecek hiçbir sey kalmamis hiristiyan tebaada yok burda bunda bir bit yenigi var

BUNLARA DA BAKIN