• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'te 'Kendi pestilini kendin yap' projesiyle üreticilere üzüm sıkma makineleri verildi

Siirt'te 'Kendi pestilini kendin yap' projesiyle üreticilere üzüm sıkma makineleri verildi

Siirt'te, Tillo Kaymakamlığı Bünyesinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen ve Tillo İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kendi pestilini kendin yap” projesi kapsamında üreticilere üzüm sıkma makineleri verildi.
Kendi Pestilini Kendin Yap projesi kapsamında Siirt’in Tillo ilçesi Sinep köyünde ilk olan helezonlu üzüm sıkma makinalarının dağıtımı ile daha önce ilçede geleneksel yöntemlerde üretimi yapılan pestilin daha az işgücü ve daha çok vakit tasarrufu ile Tillo pestilinin marka olma yolunda çok önemli bir adım atıldı.

Projenin amacının yörenin yöresel lezzeti olan harire pestilini yaygınlaştırmak ve daha önce geleneksel yöntemlerle üzüm sıkma işini teknolojik yöntemlerle yapmak olduğunu dile getiren Tillo İlçe Tarım Müdürü Mehmet Resul Eren, şu bilgileri paylaştı:

"Çiftçilerimizin ekonomik fayda sağlamalarını temin ettik"

“Daha önce üzüm sıkma işi geleneksel yöntemlerle yapılıyordu, bu da beraberinde fazla işçilik, ürün ve zaman kaybına yol açıyordu. Bunun önüne geçmek ve pestil üreticilerimizin refah seviyesini arttırmak amacıyla hazırladığımız bu proje kapsamında pestil üreticilerimizin hizmetinde kullanmak için 27 adet üzüm sıkma makinesi ve bununla birlikte bağ budama ve hasat işlerinde kullanılmak üzere 27 adet de bağ budama makası hediye ettik. Bu şekilde çiftçilerimizin ekonomik fayda sağlamalarını temin ettik. Bu yıl ülke genelinde kuraklık hadisesi yaşandı ama şu anda içinde bulunduğumuz bağın sahibi, bağının bakımını zamanında yaptığı için diğer bağlara nispeten verimi oldukça yüksek.”

Tillo İlçe Tarım Müdürü Mehmet Resul Eren

Tillo ilçesiyle kardeş şehir olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Antalya İlçe Tarım ve Orman Müdiresi Dilek Boğatimur, duygularını şu şekilde aktardı:

Antalya İlçe Tarım ve Orman Müdiresi Dilek Boğatimur

“2018 yılında Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün projesi kapsamında Tillo ilçesi ile biz kardeş olduk ve bu proje kapsamında geliş gidişler oldu, sonunda projelerde ortaklıklar sağlamaya başladık. Biz bir proje hazırladığımızda hemen Tillo ilçemizi arayıp fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ben ikinci kez Tillo ilçesine geliyorum ve bu kardeş projenin içinde yer almaktan dolayı çok mutluyum.”

"Bu sene kuraklık olmasına rağmen üzüm hasadı bereketli geçti"

Bu sene kuraklık olmasına rağmen üzüm hasadının bereketli geçtiğini dile getiren 60 yaşındaki çiftçi Hilmi Sevinç, bu bereketin kaynağını her yıl çıkardığı hasadının zekâtına bağladı.

İyi bir üzüm elde edebilmek için yapılması gerekenleri anlatan Sevinç, bağ üzümünün püf noktalarını şöyle aktardı:

Çiftçi Hilmi Sevinç

“60 yıldır çiftçilik ile uğraşıyorum, bağ bahçelerinde iyi verim alabilmek için en önemli husus, budama işleminin iyi yapılmasıdır. Üzüm ağaçlarının etrafını kazıp iyice dolduracaksınız, bu işlemi iyi yaptığınız zaman toprak nemli kalır ve üzüm daha güzel yetişir. Bu sene kuraklık olduğu için üzümümüz çok fazla güzel çıkmadı. Üzüm verimini iyi olması ise kuraklıkla alakası yok. Bu Allah’ın bereketidir. Ben her sene hasadımın zekâtını çıkarıyorum, fakirlere dağıtıyorum, bu nedenle Allah bereketini koyuyor.”

"Üzüm sıkma makineleri bize çok kolaylık sağlayacak"

Eski dönemlerde Siirt’te birçok üzüm çeşidinin bulunduğunu dile getiren Sevinç, bağ bahçelerinin azalmasıyla birlikte üzüm çeşidinin de 5-6 çeşide düştüğünü söyledi.

"Pestil yapımında kullanılan en güzel üzüm Beniteti denilen üzümdür.” diyen Sevinç, “Bir de Emiri denilen siyah üzüm var. Bu yörede yemeklik için tadı en iyi ve en güzel olan üzümdür. Eskiden Siirt yöresinde yetişen 15 çeşit üzüm vardı, eski bağlar kalmadığı için 5-6 çeşit kaldı. Tarım ve Orman Müdürlüğünün bize verdiği üzüm sıkma makineleri bize çok kolaylık sağlayacak, özellikle pekmez yapımında faydalı olacak. Çünkü üzüm sıkma işini çok iyi yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme

Artı Siirt Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!