Siirt'te nohut üretimini arttırmak amacı ile deneme çalışmaları yapılıyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Kışlık ekilen Arda nohut çeşidinin yaygınlaştırılması ve verimliliğini tespit etmek amacıyla "Kışlık Ekimde Arda Nohut Çeşidi Yayım Projesi" demonstrasyon çalışması yapıldı.
Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, nohutta hedefin, ortalama 120 kg olan dekar veriminin 350 kiloya çıkarmak olduğu vurgulandı.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, Diyarbakır GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bölge için geliştirilen yerli tohumlardan biri olan ve kışlık ekilen Arda Nohut çeşidinin yaygınlaştırılması ve il şartlarında verimliliğini tespit etmek amacıyla "Kışlık Ekimde Arda Nohut Çeşidi Yayım Projesi" demonstrasyon çalışmasının yapıldığını belirtti.

Ülkemizin mercimek ve nohut gibi baklagil ürünlerine ihtiyacı bulunmaktadır

Dönümden 250-350 kilogram verim alınabilen, Arda nohut çeşidi deneme ekimi konusunda teknik bilgiler veren Demirhan, "Ülkemizin mercimek ve nohut gibi baklagiller ürünlerine ihtiyacı bulunmaktadır. Nohut ekimi ile ülkemiz baklagiller açığını kapatmanın yanı sıra baklagiller ekimi toprağı organik azot yönünden zenginleştirerek daha sonra ki yıllarda ekilecek ürünlerde verimliliği arttırmaktadır. Bakanlığımıza bağlı araştırma enstitüleri tarafından geliştirilen tohum çeşitlerimizi tanıtmak ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

Arda nohut Siirt’te olumlu sonuç vermesi durumunda yüksek gelir getirecek

Arda nohut çeşidinin Siirt’te olumlu sonuç vermesi durumunda, ekonomik anlamda yüksek gelir getireceğini ifade eden Demirhan, şunları söyledi:

Bu alternatif ürünü çiftçiye tanıtmak, tarımını yaygınlaştırmak amacıyla demonstrasyon çalışmasını düzenlemiş bulunmaktayız. Üreticimize tohum ve gübre desteği sağladık. Baharda ekimi yapılan diğer nohut çeşitlerinden ortalama 100-120 kilogram verim alınırken kışlık ekimi yapılan arda nohut çeşidinden ortalama 250-350 kg verim alınabilmektedir.  İlimizde tarımsal ürün çeşitliliğini ve verimliliği arttırmak amacıyla araştırma enstitülerimizle ortak çalışmalarımız devam edecektir.
Kurtalan İlçesi Avcılar köyünde Mehmet Nazım Öztürk’ün arazisinde yapılan Arda nohut ekimine Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Seven, teknik personeller ve Kurtalan’da nohut tarımıyla ilgilenen üreticiler katıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN