Siirt'te o bitkiyi koparma cezasına da zam geldi

Siirt'in Tillo ilçesinde yalnızca 15 gün açan ve endemik bir tür olan Salvia Siirtica (Siirt adaçayı) için uygulanan koparma cezası artırıldı. Köylülerin titizlikle koruduğu bu nadir bitkiyi koparanlara artık daha yüksek para cezaları uygulanacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 10 yıl önce Türkiye'de sadece Tillo'da yetiştiği tespit edilen endemik bitkinin bulunduğu alanı koruma bölgesi ilan etti.

Köylüler, ekiplerle, her yıl ilkbaharda açan endemik bitkinin yetiştiği mezarlık alanını taş ve tel örgüyle çevreleyerek koruma alanına sahip çıkıyor.

IUCN kriterlerine göre tek yaşama alanına sahip olması ve popülasyondaki birey sayısı nedeniyle nesli kritik tehlike "CR" altında bulunan bitkinin, 15 ila 20 gün çiçek açtığını aktardı.

Yüzde 58,46 zam geldi

Geçen sene Siirt adaçayını (Salvia Siirtica) koparmanın cezası 244 bin 315 lira iken bu sene bitkiyi koparanlara 387 bin 141 lira ceza veriliyor. Salvia Siirtica (Siirt adaçayı) için uygulanan ceza miktarı, 244.315 liradan 387.141 liraya yükselerek yaklaşık %58,46 oranında artt

 

Bakmadan Geçme