Siirt'te okul servis fiyatları ve servisçilerin sorunları

Siirt’te 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminin açılmasına sayılı günler kala servis fiyatları tek yönü 100 lira iki yönde 140 lira olarak belirlendi, bu fiyatlar uzaklığa göre değişiyor.

Artı Siirt Haber Ajansı olarak okul servis şoförlerinin sorunlarını ele aldı.

Servis şoförleri, korsan servisler, denetim eksikliği, sürücülerin trafikte duyarsızlığı, eğitimsiz servis şoförleri gibi konulardan bir hayli şikayetçi olduklarını dile getirdi.

Efe Turizm yetkilisi Sinan Dündar, Artı Siirt Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, servis şoförlerinin 15 günlük bir eğitimden geçtiğini fakat korsan şoförlerin bu eğitimi görmeden şoförlük yaptığını belirtti.

Eğitim gören servis şoförlerine uygulanan denetimlerin korsan ve eğitimsiz şoförlere de uygulanması gerektiğini dile getiren Dündar, şöyle devam etti:

“Biz benzine yapılan zamlara rağmen kazancımızdan feragat edip fiyatlarımızda artışa gitmedik. Ailelerin çocuklarına konforlu bir ortam sunmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yetkililerin de bu konuda bizim işimize engel olan korsanlara yaptırım uygulamasını talep ediyoruz.” dedi.

Mehmet Erken de Siirt’te öğrenci servisi fiyatlarımızda vatandaşımızın memnuniyeti nedeniyle herhangi bir artış yapmadıklarını söyledi.

Siirt şehir içinde bir öğrenci tek yönü 100 lira iki yönde 140 lira ücrette gidiyoruz. Daha uzak yerlere farklı ama makul ücretler alındığını ve ailelerin servis konusunda nelere dikkat ettiğini ifade eden Erken, “Aileler okul servislerinde iki şeye dikkat ediyor, birincisi fiyata ikincisi ise hangi firmanın taşıdığına. Bu da iki ayrı aile grubu bakanlar pişman olabiliyorlar. Tabi kaliteye ve firmaya itimat edenler ise sıkıntı yaşamıyorlar çünkü daha önce deneyimlerinden dolayı bunun farkını yapabiliyorlar. Fiyata bakan aile ise sonunda pişman olup kaliteye geri dönebiliyor. Çünkü bu işte güven ve konfor önemli sonuçta bir can taşıyorsun sana emanet edilen bir canı taşıyorsun.” diye konuştu.

- “Korsan servisler işimizi zorlaştırıyor”

Bazı sürücülerin servis şoförlerini zor durumda bıraktığını anlatan Erken, şöyle dedi:

“Bizim yaşadığımız zorluklar genelde herkesin yaşadığı zorlukta trafikte sıkışan araç sürücüsünün yaşadığı zorluklar. Ama bizim en başta yaşadığımız zorluklar yetkililerin işini yapmaması. Nedeni ise plakası belli olmayan, nerede ne iş yaptığı belli olmayan minibüs şoförlerinin servis taşımacılığı yapması bizim en büyük sıkıntımız bu. Siirt’te önüne gelen bu işi yapmaya çalışıyor sabıkası var mı yok mu ruhsatı korsan taksici bile gelip bizim işimizi yapmaya çalışıyor böyle sıkıntılarımız var bizim. Yani yetkililerin işini yapması lazım bu konuda muzdaribiz.  Çünkü okul taşımacılığı yapabilmek için çıkardığımız belgeler araç başı 10 bin lira masrafımız gidiyor. Ayriyetten biz yılın dört ayı boyu işsiziz çalışamıyoruz bir yere teprenemiyoruz.  Biz bu araçları şehir dışına çıkartamıyoruz nedeni ise “S” plakaya sahip olduğumuz için. Okul taşıtı dışında başka bir taşıma yapamıyoruz bu araçlarla. Ama korsan servisler ise her yere rahatça gidip gelebiliyorlar.”

“İstanbul, Ankara, İzmir Türkiye’nin her yerindeki ticari vebalini ne ödüyorsa bizler de aynısını ödüyoruz ama bizler şehir dışına çıkamıyoruz.” İfadelerini kullanan Erken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elimizdeki tüm araçlar yatıyor bunlar da bizleri mağdur ediyor. Bakanlık “S” plakayı zorunlu kılıyorsa Valilik, belediye ve emniyet bunun gereğini yapmalı. Herkesin kendi görevini yapması lazım. Bana “S” plakayı zorunlu kıldılarsa kendileri de işlerini yapsınlar. “S” plaka il trafik komisyonunca belirtilen personel ve öğrenci taşıma plaka çeşididir. Bu “S” plaka ile sadece öğrenci ve personel taşımacılığı tek yapılabilir.  Başkaları da “S” plaka dışında bu işi yapamaz ama gerekli önlemler alınmadığı için yapanlar çok.

Yaşadığımız diğer zorluklardan biri ise vatandaşlarımız öğrenci servislerine duyarlı olamaması bizleri zorluyor. Bizler dörtlülerimizi yaktığımız zaman yolu kapatma yetkimiz var. Ta ki öğrenciyi bindirip servisin kapısını kapatana kadar öğrencinin güvenliği için ama araç daha durmadan öğrenciyi almadan kornaya basmaya başlıyorlar böyle bir sıkıntımız var birde el kol hareketi yapıyorlar.  Burada çocuklarımız korkuyor ve kötü yönde etkileniyorlar. Yani her şeyi öğrenci servislerine yüklemesinler durup bir kendilerine baksınlar, nasıl araba kullanıyorlar, sinyal veriyorlar mı kurallara uyuyorlar mı, kuralsızlık almış başını gidiyor.”

Okul çıkış saatlerine yakın belediyenin çöp toplama araçları da trafiğin kapanmasına neden olduğuna değinen Erken, “Bunun da dikkate alınmasını istiyoruz. Belediyenin ve diğer büyük tonajlı araçların okul çıkış saatlerine göre çalışma yapmalarını istiyoruz.” dedi.

Bakmadan Geçme