• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'te Op. Dr. Fatma Zehra Kurnuç'tan Aile Planlaması ve Gebelikte İlaç Kullanımı Uyarısı

Siirt'te Op. Dr. Fatma Zehra Kurnuç'tan Aile Planlaması ve Gebelikte İlaç Kullanımı Uyarısı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Zehra Kurnuç, aile planlaması ve gebelikte ilaç kullanımı konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Aile planlamasının, çiftlerin istedikleri zamanda istedikleri kadar çocuk sahibi olabilmelerini ve istemedikleri zaman gebeliklerin önlenmesini sağladığını belirten Dr. Kurnuç, bu amaçla birçok modern yöntemin mevcut olduğunu ifade etti.

Ancak, hangi yöntemin en uygun olacağının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini vurgulayan Dr. Kurnuç, gebelikten korunmak isteyen bireylerin mutlaka bir hekime danışarak en uygun yöntemi seçmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Modern Aile Planlaması Yöntemleri

Dr. Kurnuç, modern aile planlaması yöntemlerini şu şekilde sıraladı: doğum kontrol hapı (oral kontraseptifler), rahim içi araç (spiral), iğneler (aşı ve enjekte edilen hormonlar), erkek üreme hücrelerini öldüren fitiller, kadınların tüplerinin bağlanması, kondom (prezervatif), ve vasektomi (erkeklerin kanallarının bağlanması).

Doğum kontrol haplarının, kadınlık hormonları içerdiğini ve yumurtlamayı engellediğini belirten Dr. Kurnuç, bu hapların aynı zamanda rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak spermin rahme geçişini önlediğini söyledi. Doğum kontrol haplarının, gebelikten korumanın yanı sıra adet düzenleme, adet sancısını azaltma, kistlerin büyümesini engelleme, sivilceleri iyileştirme ve kadınları rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruma gibi ek faydaları olduğunu da belirtti.

Ancak, doğum kontrol haplarını herkesin kullanamayacağını da vurgulayan Dr. Kurnuç, özellikle düzenli hap alma konusunda zorluk yaşayan kadınlar, düzensiz adetleri olanlar, şeker hastaları, karaciğer hastalığı olanlar, yüksek tansiyonu olanlar ve migren gibi şiddetli baş ağrıları yaşayan kadınların bu hapları kullanmaması gerektiğini ifade etti.

Gebelikte İlaç Kullanımı

Gebelik döneminde ilaç kullanımının çok dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu belirten Dr. Kurnuç, anne adaylarının bu dönemde geçmişten gelen ya da hamilelik sürecinde ortaya çıkan rahatsızlıkları nedeniyle ilaç kullanmak zorunda kalabileceğini ancak mümkün olduğunca ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı. Özellikle doktor kontrolü dışında ilaç kullanımının bebeğin gelişmekte olan organları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Dr. Kurnuç, zorunlu hallerde bile ilaç kullanımının doktor tavsiyesi ve takibi altında yapılması gerektiğini belirtti.

Sonuç olarak, Op. Dr. Fatma Zehra Kurnuç, hem aile planlaması hem de gebelikte ilaç kullanımı konularında bilinçli hareket edilmesi gerektiğini belirterek, bu süreçlerin uzman hekim kontrolünde yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

Siirt'te Op. Dr. Fatma Zehra Kurnuç'tan Aile Planlaması ve Gebelikte İlaç Kullanımı Uyarısı
Siirt'te Op. Dr. Fatma Zehra Kurnuç'tan Aile Planlaması ve Gebelikte İlaç Kullanımı Uyarısı
Siirt'te Op. Dr. Fatma Zehra Kurnuç'tan Aile Planlaması ve Gebelikte İlaç Kullanımı Uyarısı

Bakmadan Geçme