• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirt'te salgın sürecinden etkilenen bireylere psikolojik destek veriyorlar

Siirt'te salgın sürecinden etkilenen bireylere psikolojik destek veriyorlar

Siirt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde yürütülen "Geniş Ailem Projesi" kapsamında Covid-19 salgını tedbirleri süresince izole durumda bulunan ve süreçten etkilenen vatandaşlara destek olmak amacıyla "Psikolojik Danışmanlık" hizmeti veriliyor.

Salgın sürecinden dolayı çeşitli sorunlar yaşayan, kendini mutsuz hisseden, hanesinde sürekli evde bulunmaktan dolayı sıkıntı yaşayan kişilere yönelik verilen ‘Psikolojik Danışmanlık’ hizmetinden en fazla anne, baba ve çocukları faydalanıyor.

Amaçlarının, vatandaşların bilinçaltında yatan psikolojik rahatsızlıklarını en aza indirmek olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Esra Çelik, kişinin iyileşme sürecini azaltarak sosyalleşmesini ve aile ilişkilerini düzeltmesi için büyük bir çaba içerisinde olduklarını kaydetti.

Psikolojik Destek Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çelik, "Vatandaşlara depresyon, ruhsal yakınma ve bozukluklar konularında psikolojik destek de bulunuyoruz. Seanslar kişiye özgü olarak gerekli görüldüğü belirli periyodlar halinde planlanıyor. Psikologlar tarafından danışanlara gerekli teknik, terapi ve psiko eğitim süreçleri yürütülerek yardımcı olunuyor." dedi.

Salgın sürecinde insanlarda panik atak, kaygı-korku ve travma oluştu

Merkezde, aile danışmanlığı ve bireysel görüşmeler de yaptıklarını ifade eden Çelik, özellikle Covid-19 salgını döneminde karşılaştıkları sorunları şu şekilde paylaştı:

Bize gelen danışanlar, aile içi şiddet, eşleri ile anlaşamama, ebeveyn ile çocukları arasındaki sorunlar, okul problemleri, özellikle Covid-19 ile ilgili yas ve ölüm süreçlerimiz çok fazla artığı için kişilerde OKB, panik atak, kaygı-korku ve travma oluştu. Merkezimizde kişilere klinik psikiyatri tedavi yapıldıktan sonra iyileşme gecikirse psikiyatriye yönlendiriyor ilaç ve terapi ile seanslarımıza devam ediyoruz.
Alkol bağımlılığının önüne geçilmesiyle şiddet önlenebilir

Kadına uygulanan şiddetin nedeninin alkol bağımlılığının büyük bir etken olduğunu belirten Çelik, "Aile içinde şiddetin olma sebeplerinden en önemlisi erkeğin alkol bağımlısı olması yatıyor." dedi.

Çelik, "Tabi bunu ekonomik şiddette tetikliyor. Alkol ve madde bağımlılığı beyin fonksiyonlarını çok fazla deforme ettiği ve kalıcı izler bıraktığı için görüşme yaptığımız erkek bireyler 'bu benim elimde değil, ben kendimi tutamıyorum, öfke patlaması yaşıyorum. Yanımdaki kadına saldırmak ve kendimi rahatlatmak amacı ile bu şiddeti uyguluyorum.' diyen bireylerle de karşılaştık. Bu bireyleri öncelikle psikiyatri servisine yönlendiriyoruz. Eğer madde ve alkol bağımlılığı ileri seviyelerde ise onlara ilaç tedavisi uyguluyoruz. Kişini farkındalığını arttırmamız, kadına neden zara verdiğini ve kendisinde nasıl kalıcı bir bıraktığını bireye anlattığımız zaman bireyde farkına varıyor. Siirt’te madde ve alkol alışkanlığının önlenmesi, eğitim ve seminerlerin verilenmesi gerekiyor. Madde ve alkol bağımlılığının önüne geçilmesiyle şiddetin önlenebileceğine inanıyorum." dedi.

Bakmadan Geçme