- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt'te, Türkçe konuşmayı bilmeyen hastaya test yaptırılmadı iddiası meclis gündemine taşındı!
Siirt'te, Türkçe konuşmayı bilmeyen hastaya test yaptırılmadı iddiası meclis gündemine taşındı!
Siirt'te Fatma Betül adındaki bir hasta Türkçe bilmediği için kendisine 'Konuşmayı Alma Eşiği' testi yaptırılmadığı iddia edildi.
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan ve CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ise konuyu Meclis'e taşıdı.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği'nde yaşadığı işitme sorunu sebebiyle başvuran Fatma Sümeli’nin Türkçe bilmediği gerekçesiyle “Konuşmayı Alma Eşiği" (SRT) testi yapılamadığı iddia edildiğini belirtti.
Konuyu yazılı bir önergeyle Meclise taşıyan Tanrıkulu, Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na şu soruları sordu:
"1-Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğinde yaşanan olay ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatmış ise, güncel akıbeti nedir?
2-Fatma Sümeli’nin yaşadığı mağduriyete sebep olan kişi veya kişiler hakkında işlem yapılmış mıdır?
3-Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanes’nde bu ve benzeri konularda şikayetler alınmış mıdır?
4-Sosyal Devlet anlayışıyla Anayasal hakkını kullanmak isteyen kişi veya kişileri haklarından mahrum bırakanlar hakkında caydırıcı cezalar verilecek midir?
5-Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda hangi dilleri bilen personeller çalışmaktadır?
6-Kamu hizmetlerinden faydalanabilmesi için farklı dilleri de bilen personel alımı yapılmakta mıdır?"
DEM Parti Sirit Milletvekili Sabahat Erdoğan Saıtaş’t soru önergesinde şu soruları sordu:
1-Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde Türkçe bilmediği için hastasını muayene etmeyen doktor ile ilgili herhangi bir işlem başlatılacak mıdır?
2-Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı nedenlerden dolayı tedavi edilmeyen başka yurttaşlar var mıdır?
3-Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Türkçe bilmeyen yurttaşlar için çözüm planınız var mıdır?
4-Kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin ayrıca bu alana dair sorunlarına ilişkin bakanlığınızın bir girişimi ya da çalışması olacak mıdır?
5-Bakanlık olarak sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişimi ve tüm halkların anadillerinde kamusal sağlık hizmetine ulaşması doğrultusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?
Hangi ülkenin vatandaşı ise o ülkenin dilini öğreneceksin. Farzı muhal ingiltere vatandaşı olacaksın ama ingilizce konuşmayacaksın normal mi bu?