- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Taş 'Dijital Lam-Lamel' Buluşunun Patentini Aldı
Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Taş 'Dijital Lam-Lamel' Buluşunun Patentini Aldı
Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih TAŞ mikroskop kullanım eğitimi alması gereken kişiler için kolaylık sağlanması amacıyla, fiziki lam-lamel kullanım gereksinimini ve lam-lamel ile incelenecek örnek doku ihtiyacını ortadan kaldıran 'Dijital Lam-Lamel' sistemini geliştirerek patentini aldı.
Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak hem “Dijital Lam-Lamel” buluşu hakkında bilgi almak hem de patenti alan Dr. Öğr. Üyesi Fatih TAŞ’ı kutlamak üzere makamında ağırladı.
Ziyarette buluşu hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyemiz Fatih Taş:
“Günümüzde mikro düzeyde yapılan araştırmalar mikroskoplar kullanılarak yapılmaktadır. Tıp eğitiminde de en çok kullanılan mikroskobik eğitim araçları ışık mikroskopları ile preparatlardır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte mikroskopların da akıllı ve dijital versiyonları geliştirilmiştir. Bu mikroskoplarda hazır preparatlar incelenmekte ve yapay zekâ algoritmaları kullanılarak, hastalık teşhisi mikroskop aracılığıyla yapılmaktadır. Her ne kadar mikroskopların dijital versiyonları bulunsa da günümüzde fiziki lam-lamel kullanım ihtiyacını ortadan kaldıran ve dijital lam-lamel sisteminden oluşan düzenekler bulunmamaktadır.
Buluşumuz ise mikroskop kullanım eğitimi alması gereken kişiler için kolaylık sağlanması amacıyla, fiziki lam-lamel kullanım gereksinimini ve lam-lamel ile incelenecek örnek doku ihtiyacını ortadan kaldıran, dijital lam-lamel sistemi ile ilgilidir.
Buluşumuz, standart mikroskoplarda bir zorunluluk olan fiziki doku kesiti örneğini ortadan kaldırarak, cihaz içerisine yüklenecek görüntülerin gerçek birer dokusal oluşum gibi gösterilmesini sağlamaktadır. Cihaz içerisinde görüntülerin yüklenebileceği depolama alanı ve yüklenen görüntülerin mikroskop altında görülmesini sağlayan dijital ekran sayesinde bu işlevler rahat bir şekilde sağlanmaktadır.
Özetle mikroskobun tabla kısmına entegre edilecek cihazımız sayesinde, öğrenciler klasik preparatlar yerine, bu preparatların dijitalize edilip cihaza yüklenmiş görüntülerini mikroskop altında inceleyebilecektir. Böylece binlerce hazır preparat hazırlayıp, laboratuvarlarda kullanmaya ihtiyaç kalmayacaktır. Çünkü bütün bu preparatlardaki görüntüler, cihazımıza daha önceden yüklenmiş ve tanımlanmış olacağı için, öğrenci bu cihazda yüklü olan hangi dokusal oluşumları incelemek istiyorsa, o dokuyu (ör. böbrek, akciğer veya beyin dokusu) kolayca seçip, mikroskop altında inceleyebilecektir. Sonuç olarak bu ‘Dijital Lam-Lamel’ sisteminden oluşan cihazımız sayesinde, mikroskop dışında ekstra bir materyal kullanmaya gerek kalmayacaktır.
Mikroskobun tabla kısmına entegre edilecek buluşumuzun, mikroskop altında inceleme yapılırken, görüntüyü sağa-sola veya öne-arkaya kaydırılmasını sağlayan teknik özellikleri de bulunmaktadır. Bu sayede öğrenciler mikroskop altında fiziki lam-lamel incelerken ki yaşadıkları deneyimin aynısını bu cihazla inceleme yaparken de yaşayabilmektedir.
Akıllı ve dijital teknolojilerin hayatın her alanında yaygınlaştığı günümüzde, buluşumuzun da Tıp ve Sağlık eğitiminde önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.
Rektör Şındak, çalışmalarından ve buluşundan ötürü, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Taş'ı tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.
sayın rektör bey siz önce öğrencilerin sorunlarını çözün. örnek olarak merkezden üniversiteye gelip giden dolmuşlar belediye otobüsleri her zaman her dakika tıklım tıklım biz öğrenciler birbirimizin üstüne binerek gidip geliyoruz.