- Haberler
- Siirt Haber
- Siirtli Gazeteci Depremde Hasar Gören Evinde Korku İçinde Yaşıyor
Siirtli Gazeteci Depremde Hasar Gören Evinde Korku İçinde Yaşıyor
Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, Siirt'te de hissedildi ve birçok evde hasara yol açtı. Siirtli gazeteci Murat Orhan, bu depremde evi ciddi şekilde zarar görenlerden biri oldu. Orhan, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gören evinin, son Ekim depreminde oturulamaz hale geldiğini belirtti.
Malatya'da meydana gelen ve Siirt’te de hissedilen 5.9'lık deprem de evi hasar gören Siirtli gazeteci Murat Orhan, “6 Şubat Kahramanmaraş depreminde evimiz hasar görmüştü. Bazı noktalarda çatlaklar oluşmuştu. Fakat son bu Ekim ayında meydana gelen depremde o çatlaklar tamamıyla yarığa dönüştü. Evin belirli yerlerinde hasarlar oluştu. Tavanda bazı döküntüler meydana geldi. Binanın demir kısımları ortaya çıktı.” Dedi.
Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9'luk depremde, Siirt’te 2 katlı ev hasara neden oldu. Oluşan yarıkları bez parçaları ile dolduran Murat Orhan evlerinin oturulamaz hale geldiğini belirtti.
Evinde yarıkların oluştuğunu, buna rağmen deprem yardımından faydalanamadığını belirten Murat Orhan, “Ekimde oluşan depremde ev oldukça hasar gördü. Ortaya çıkan çatlaklar tamamen yarığa dönüştü. Tabi ben o gün AFAD ve Çevre ve Şehircilik müdürlüğüne de haber verdim. Sağ olsun sayın valimizde bu noktada devreye girdi. Acil bir şekilde ekiplerin buraya gelmesini sağladı. Ekipler kontrol etti binayı ve evin oturulamayacak durumda olduğunu, büyük hasar gördüğünü söylediler. Bu noktada da rapor oluşturacaklarını söylediler. Yani şu anda biz ne yapacağımızı bilmiyoruz.” Dedi.
45 yıl önce inşaat ustası babasının kendi imkanlarıyla yaptığını söyleyen Orhan, 45 yıl önce babam yapmıştı. Hiçbir mühendislik çalışması yok babam kendisi zaten kalıpçı inşaat sektöründe uzun yıllar usta olarak çalıştı. O dönem imkanı olmadığı için kendi imkanıyla çabasıyla binayı inşa etti.Tabi hanenin nüfusu artınca zemin kata bir kat daha ekledi. 20 yıldır da üst kat var. Ev iki kattan oluşuyor. Ekimde oluşan depremde ev oldukça hasar gördü. Ortaya çıkan çatlaklar tamamen yarığa dönüştü. Tabi ben o gün AFAD ve Çevre ve Şehircilik müdürlüğüne de haber verdim. Sağ olsun sayın valimizde bu noktada devreye girdi. Acil bir şekilde ekiplerin buraya gelmesini sağladı. Ekipler kontrol etti binayı ve evin oturulamayacak durumda olduğunu, büyük hasar gördüğünü söylediler. Bu noktada da rapor oluşturacaklarını söylediler. Yani şu anda biz ne yapacağımızı bilmiyoruz.” Diye konuştu.
Kimseye el uzatamam kimseden yardım talebinde bulunamayacağını sadece devletten yardım eli beklediğini ifade eden Orhan, “Sonuçta ben gazeteciyim. Benim tanıdığım çok sayıda yardım kuruluşu da olabilir, çok fazla çevrem de olabilir fakat mesleğim icabı ben gidip kimseye el uzatamam kimseden yardım talebinde bulunamam. Kimseye gidip benim evimi yeniden inşa edin diyemem ama kendi devletimden bunu bekleyebilirim.” Dedi.
Deprem yardımından faydalanamadığını söyleyen Orhan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Hiç yoksa Mevzuat gereği Siirt’te en az yüzde 10’luk bir hasar oluşması gerekiyor deprem yardımından faydalana bilmem için. Fakat görünen o ki ben o deprem yardımından faydalanamıyorum. Biliyorsunuz bizim mesleğimiz icabı ne gecemiz ne gündüzümüz belli değil. Yeri geldiğinde de gece yarısında da evi bırakıp çıkabiliyoruz. Benim tek korkum eve döndüğümde çocuklarımın o evin altında kalmış olması. Bensiz çocuklarıma bir şey olması.”