Siirtli Genç Seyidhan Sevinç İlk Albümünü Kürtçe Çıkardı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirtli genç sanatçı Seyidhan Sevinç’in ilk albümü “Bîr” (Hatıra/Bellek) çıktı. Rahatsızlığı nedeniyle “toplumla kavgalı” olduğunu belirten Sevinç, albümünde Kürt kültürü için değerli motifler barındıran geçmişe dönük Kürt geleneksel eserlerine yer verdi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=D9CHHOiiD9w&feature=emb_title

Seyithan, yaşadığı sendrom nedeniyle ciddi zorluklarla karşılaştığını, bu yüzden üniversiteden ayrıldığını söyledi.

“Toplumla kavgalıydım”

Yaptığı müziğin bir tavır olduğunu belirten Sevinç, hayat hikayesini kısaca şöyle özetledi:

“27 yaşındayım, Siirtliyim. 10 yıldır müzikle ilgileniyorum. Doğuştan nörolojik bir sendroma sahibim. İsmi tourette sendromu. Bu sendrom dan dolayı toplumla ciddi sorunları olan toplumla çatışma halinde olan biriyim. Çünkü bilinmeyen bir sendrom ve bu da hayatımı geçmişte olduğu gibi şimdi de yer yer zorluyor. Toplumda yaşadığım sorunlara tepki olarak üniversiteyi dördüncü sınıfta bırakıp tamamen müzik yapmaya karar verdim. Çünkü benim kavgalı olduğum bir toplum vardı ve ben okul okumaya değil hayatımı daha yaşanabilir hale getirmeye çalışmak zorundaydım. Ayrıca müziği de çok seviyordum. Ben müzik yapacağım istediğim yerde olacağım deyip okulu bıraktım. Yani benim müziğin aslında bir tavırdır. Ama bu kesinlikle bakın ben başardım engelliyim ama başardım manasinda değil bu algıları da sevmiyorum.”

“Sadece müziğim değerlendirilsin”

Şarkı söylediğinde veya enstrüman çaldığında tiklerinin ortadan kaybolduğunu belirten Seyidhan Sevinç, “Toplumda herkes her iş yapar ama benim gibi insanlar bir şey yaptı mı hemen duygusal olurlar azim hırs derler ne kadar güzel bir insan ne kadar şirin tatlı derler. Bu çok iğrenç bir bakış açısıdır. İnsanlar bana motivasyon kamçısı vuruyor. Yani müzik yapmasam sakat kendi halinde engelli olarak görülüyorum. Müzik yapınca da bu kez insanlar helal olsun süper harika deyip bu kez de farkında olmadan seni ötekileştirmiş oluyor. Çünkü sen eksiksin yapamazsın düşüncesine sahipler” dedi.

“Ait olduğum anadilimde müzik yapmak istiyorum”

Tek işinin müzik yapmak olduğunu belirten genç sanatçıbu yüzden işine zaman ayırabildiğini ve kendisini geliştirebilme fırsatı bulabildiğini söyledi.

“Albüm Kürt kültürü için değerli geleneksel eserlerden oluşuyor”

“Aslında yedi bestem var fakat albüme iki bestemi aldım” diyen Seyidhan Sevinç, bestelerinin ikisinin de Kürt divan edebiyatı eseri olan Baba Tahirê Ûryan ve Elî Herîrî’ye ait olduğunu belirtti.

Seyidhan Sevinç, salbümü hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Albüme yaklaşık dört ay önce başladık. Albüm herhangi bir şirketin etiketi ile çıkmadı. Şirketlerle çalışmayı doğru bulmuyorum. Siirtli bir iş adamı sponsor oldu, onun desteği ile albüm çıkardık. Yani bağımsız bir albüm, hakları bize ait bir albüm.

Hem kendi bestelerimin sözleri hem albümdeki diğer eserlerin tamamı Kürt kültürü için değerli motifler barındıran geçmişe dönük Kürt geleneksel eserler, bu yüzden albüm ismi “Bîr” (hatıra/bellek).

Albümdeki diğer altı şarkının biri Miradê Kinê tarafından da okunan ‘Sînemê’ eseri, onu yeniden düzenleyip batı tarzı ile sentezledik. Biri de ‘Rûbaro’ eseri. Boti olduğum için Botan’dan bir eser okumak istedim. Rubaro’yu Eyüp Temirak isimli arkadaşım da dengbêji okudu.

Bir eser de Seîd Yusiv’in ‘Sevka Baranê’ şarkısı. Biri Sorani ‘Wahar’ parçası. Biri ‘Çoxê Mino ve Viranşehir bölgesine ait ‘Mozelanê’. Hem kendi bestelerim hem diğer eserleri yeni bir revizyonla okumaya altyapılarını yapmaya çalıştık.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN