- Haberler
- Siirt Haber
- SİİRTLİ KADIN: 'İLLA İSYAN MI EDELİM?'
SİİRTLİ KADIN: 'İLLA İSYAN MI EDELİM?'
Türkiye’de her geçen gün işsizlik artarken, diplomalı işsiz sayısı acı boyutlarda. Kayıtlı işsizlerin yüzde 82’sini ise kadınlar oluşturuyor. Üniversite mezunu Nurten Kol, işsizliğe isyan ederek, “Ben ekonominin yaşam hakkımı elimden almasını istemiyorum” dedi
İşsiz gençlerin ve kadıların sorunlarını Artı Siirt Haber Ajansı muhabirine anlatan üniversite mezunu Nurten Kol, kadınların baskı altında olduğunu söyledi.
Türkiye’de kadın olmayı zorlaştıran birçok faktörün olduğunu belirten Nurten Kol, ekonomik özgürlük istedi. Kol, dört yıllık üniversite mezunu olduğunu, ancak emeğinin sömürüldüğünü ve bundan dolayı işi bırakmak zorunda olduğunu dile getirdi. Türkiye’de kadın olmanın başlı başına bir zorluk olduğunu söyleyen Nurten Kol, “Atatürk Üniversitesi gazetecilik bölümü mezunuyum. Daha önce belirli alanlarda gazetecilik işinde kendi mesleğimi icra ettim, fakat hepimizin malumu gazetecilik mesleği ülkemizde şuan ki yeri belli. Bu süreçte icra ettiğim gazetecilik mesleğinin hakkını alamadığım için sömürüldüğünden dolayı fazla devam edemedim. Bundan dolayı şuan evde oturmaktayım. Kadın olmak sadece Siirt’te zor olan bir şey değil. Türkiye’de kadın olmak başlı başına bir zorluk. Kadın olmak yaradılış gereği çok güzel bir duygu ama Türkiye’de kadın olmayı zorlaştıran epey faktörler var. Birincisi kadının ekonomik alanı çok kısıtlı, kadına yönelik toplumsal alanda çok büyük baskı var, kadınlar bir türlü iş problemini halledemiyorlar” şeklinde konuştu.
“TOPLUMSAL BİLİNÇ AŞILANMALI”
Türkiye’de kadınların varlığını topluma aşılanması gerektiğini ifade eden Kol, kadının varlığını her yerde kabullendirmek için toplumsal bir eğitime ve bilince ihtiyaç olduğunu söyledi. Kadının sürekli arka plana itildiğini ifade eden Kol, “Televizyonlara baktığımız zaman kadınlar hep ön plandaymış gibi görünüyor ancak ben öyle düşünmüyorum. Genel olarak baktığımız da kadınlar cinayette, tecavüzde ya da taciz gibi olumsuz olaylarla gündeme getiriliyor. Bunu nasıl değiştireceğiz diye bakacak olursak, toplumun kadınlar hakkında eğitilmesi gerekiyor. Bir eğitim bilicinin topluma aşılanması gerekiyor ki kadınlar bundan sonra bastırılmasın. Kadının toplumdaki yeri bana göre çok ön planda olması gerekirken maalesef ki toplumsal bilinçsizlikten dolayı kadının hep arka plana itildiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“KADINLARIN ZEKASINDAN KORKUYOR”
Ataerkil toplumun kadın zekasından korktuğunu ileri süren Nurten Kol, “Bence erkekler kadınların zekasından çok korkuyorlar. Bu yüzden kadınlara bir fırsat verilmesini istemiyorlar. Kadınlar ne zaman ki bir şeyleri başaracak olsalar başka bir olayı ön plana atıyorlar” dedi.
“YOLDA YÜRÜYEMEZ DURUMA GELDİK”
Kadınların yolda yürümesinin bile zorlaştığını ifade eden Kol, “Ben şahsen kadınların Siirt’te çok zorluklar çektiğini düşünüyorum. Bunun en başında da toplumsal baskı var. Mesela ben bir kadın olarak gece sokağa çıkamıyorum. Geceyi bırakın gündüz bile çıkamıyorum çünkü sokağa çıktığımızda bakıyoruz ki kaldırımın her yanında erkekler kürsülerini kurmuş bir şekilde oturuyorlar. Yolda bize yürüme hakkı bile vermiyorlar ”değerlendirmesinde bulundu.
“EMEĞİMİZ SÖMÜRÜLÜYOR”
Birçok alanda olduğu gibi kadınlar iş alanında da sömürüldüğünü ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen üniversite mezunu Nurten Kol, mağazalarda 600, 700 lira gibi bir ücretle 11, 12 saat çalışan kadın işçilerin olduğunu belirtti. Kol, “Herkesin bilmesine rağmen kadınların iş hayatına değinmek istiyorum. Açıkçası kadınlar Siirt’te kadınlar hiçbir türlü iş bulamıyor. Çalışan kadınlar varsa bile çok çok düşük ücretlere bırakın asgari ücreti, asgari ücretin çok altında 600, 700 lira gibi bir ücretle mağazalarda 11, 12 saat çalışıyorlar. Ben mesela iş için başka şehre çıkmak çalışmak istemiyorum çünkü ben Siirtliyim ve ailemin yanında çalışmak istiyorum ama maalesef ki Siirt’te yıllardır iş bulamıyorum. Bir o kadar iş başvurusu yapmış olsam da olumlu cevap alamadım. İş görüşmelerine gittiğim zaman çok düşük ücretli teklifler aldığım oldu. Ama ben emeğimin hakkımın sömürülmesini istemediğim için öyle yerlerde çalışmak istemedim” dedi.
“DENETİM YAPILMIYOR”
Yetkililerin emek sömürüsünden haberdar olduklarını söyleyen Kol, “Bence bir insanın günde 11, 12 saat 600, 700 liraya çalışması ve çalıştırılması tamamen emek sömürüsü. Buna yönelik herhangi bir adım da atılmıyor. Siirt’te herhangi bir denetim yapılsa, çalışanlarının yüzde doksanının 1000 liranın altında çalışıyor olduğu bilinir. Ben sıradan bir vatandaş olarak biliyorsam bunu neden yetkililer hayli hayli biliyorlardır” şeklinde konuştu.
“FARKINDALIK YARATALIM”
Kol, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Farkındalık Günü’nde kadınların farkındalık yaratması için sokakta olması gerektiğini söyledi. ‘Erik dalı gevrektir’ şarkısı eşliğinde dans ederek, günün kutlanması gerektiğini söyleyen Kol, sözlerine şöyle devam etti:
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınlar şu mesajı vermek istiyorum. Bundan birkaç gün önce ana haber bültenlerinde, bir haber gördüm kadınla ilgili çok hoşuma gitti. Yıllardır eşinden boşanmaya çalışan bir kadın, 3 yılın ardından ancak boşana biliyor ve bunu mahkemenin önünde erik dalı gevrektir şarkısı eşliğinde dans ederek kutluyordu. Bunun anısına bu sene bu olayı sembolleştirip bütün kadınlar olarak sokağa çıkıp o oyunu oynayaraktan farkındalık yarata biliriz.”
“İSYAN EDEYİM İNTİHAR EDEYİM”
Son günlerde yaşanan siyanürle intiharların ekonomik anlamda vatandaşların bir çıkmazda olduğunun göstergesi olduğunu Nurten Kol, ekonomik anlamda toplumun tamamen sıkıntıda olduğunu söyledi. Kol, “Son aralar hepimizin bildiği üzerine ekonomiden kaynaklı siyanür ile toplu intihar vakaları yaşanıyor. Açıkçası bende iş bulamayan ve maddi sıkıntılar çeken bir bireyim. Ne yapıyım yani bende mi isyan edeyim intihar edeyim. Ben ekonominin yaşam hakkımı elimden almasını istemiyorum. Ben bunu ne kendime nede aileme yaşatmak istiyorum. Ne yazık ki koşullar insana bunu ittiriyor. Ve yetkililerin bu duruma bir an önce önlem almasını istiyorum” ifadelerine yer verdi.
“GÜÇLÜ OLMALIYIZ”
Kadınların her zaman mücadele içinde olması gerektiğini ve kadınlar olarak her zaman var olacaklarını söyleyen Kol, son olarak şunlara değindi:
“Bence yaşadığımız bütün zorluklara rağmen kadınların her zamanki gibi güçlü durmasını düşünüyorum. Kadınların hepsi çok güçlü olan bireyler. Güçlü olmaya devam edeceğiz. Bu devri illaki tersine çevireceğiz. Biz her zaman var olacağız isteseler de, istemeseler de.”