Siirtli vatandaş zincir marketlerin fahiş fiyata tepki gösterdi
Son yıllarda her geçen gün giderek artan gıda fiyatları vatandaşın cebini yakıyor. Son günlerde bazı zincir marketlerin ürünlere yönelik gerçekleştirdiği fahiş zamlara halk tepki gösterdi.
Türkiye'de gıda fiyatlarında yaşanan fiyat artışları halkın en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Salgını fırsata çeviren zincir marketleri ise bakliyat, sebze, meyve gibi temel gıda maddeleri ile birçok ürün kategorisinde fahiş fiyat artışına gitti.
"Ucuz alışveriş" algısı yapan zincir marketlerde yapılan ve yüzde 30’lara varan zam sonrası halk büyük tepki gösterdi.
Zincir marketlerin anlaşarak gıda fiyatlarına zam yaptığını ileri süren Şerafettin Günç, gıda fiyatlarının bakkallarda daha ucuz satılmaya başladığını kaydetti.
"Zincir marketleri sanki anlaşarak fiyat artışı yapıyor"
Zincir marketlerinin denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Günç, “Salgın başlar başlamaz büyük marketleri takip ediyorum. Sanki bunlar yapılan zamlarda birbirlerini takip ediyorlar. Anlaşarak zam yaptıkları için de rekabet ortadan kalkıyor. Bütün marketlerde fiyatlar aynı olduğu için de vatandaş almak zorunda kalıyor. 5 litre yağın fiyatını 52 TL’den 67 TL’ye çıkardılar. Buna bir dur demek lazım. Bir denetim yapılması gerekiyor. Fabrikadan çıkış ile markete gelinceye kadarki giderleri karşılaştırmaları lazım. Bir bakkalda 19-20 TL’ye satılan yumurtanın fiyatı zincir marketlerde 22-23 TL’ye satılıyor. Zincir marketler artık fahiş fiyat artışları yapıyorlar.” dedi.
"Denetim yapılmalı"
Yüksek fiyattan satış yapan marketlere halkın gidip alışveriş yapmaması gerektiğini belirten Vahap Sancar ise yerel esnafın desteklenmesini talep etti.
Zincir marketlerinin fiyat artışı yaparak anlaştıklarını ileri süren Sancar, “Ben şahsen bu zincir markerlerden alışveriş yapmayı terk ettim. Çünkü biz onları daha önceleri ucuz marketler olarak biliyorduk ama maalesef halkı kazıklamaktan başka bir şey yapmadılar. Şu anda gıda fiyatlarına çok fahiş bir fiyat uygulanıyor. Şu anda mahalle bakkalları bile onlardan daha ucuz ürün satıyor. Kendilerine çeki düzen vermeleri gerekiyor. Devletin de buna bir el atması gerekiyor. Belediye, Tarım Müdürlüğü denetim mekanizmalarını devreye sokmalı, bizim de aslında yerel esnafı desteklememiz gerekiyor.” diye konuştu.
"Kimse tepki göstermiyor"
Ürünlerdeki fiyat artışına tepki gösteren bir diğer vatandaş Hüseyin Keskin de şunları söyledi:
“Ben bir vatandaş olarak şunu söylemek istiyorum: Eğer bu zincir marketler bir hafta boykot edilirse fiyatlar yüzde 20-30 geri çekilecektir. Geçen hafta 4,5 litrelik yağ 60 TL’ye satılıyordu, bu hafta ise 66 TL’ye satılıyor. Bir hafta içerisinde bu şekilde fiyat artışı olur mu? Vatandaşlar tepki göstermedikten sonra devlet ne yapsın? Avrupa ülkelerinde bir zam yapıldığında vatandaş boykot ediyor, tepkilerini dile getiriyorlar ama burada ise kimse tepkisini göstermiyor.”
"Asgari ücrete gelen zammı vatandaşın cebinden çalmak istiyorlar"
Devletin fahiş fiyat artışı yapan firmaları cezalandırması gerektiğini vurgulayan Hasan Sevgili, “Fiyatları gerçekten çok yükseltmişler, şahsi olarak çok şikâyetçiyim. Bir ay öncesine kadar zincir marketlerde birçok üründe birkaç TL fiyat farkı vardı ama şimdi ise sanki anlaşmışçasına fiyatlar aynı. Bu da benim çok dikkatimi çekti. Bu fırsatçılıktır başka bir şey değil. İnşallah devlet bunlara bir çare bulur, bunların peşini bırakmaz ve gereken cezayı da vermesini istiyoruz. Herkesin kendi hakkını savunması gerekiyor. Asgari ücrete gelem zammı fırsat bilip o zammı vatandaşın cebinden çalmak istiyorlar.” şeklinde konuştu.
"Devletin üretimden halka gelinceye kadar o zinciri takip etmesi gerekiyor"
Zincir marketlerin kendi aralarında anlaşarak rekabeti de ortadan kaldırdıklarına dikkat çeken Erdoğan Yapıştıran ise şöyle konuştu:
“Zincir marketler yüzünden mahalle bakkalları öldü, hiç olmazsa onlar veresiye verebiliyorlardı. Zincir marketler ise öyle değil. Olan yine vatandaşa oluyor. Özellikle bu fiyat artışları çok fahiş yapılmaya başlandı. Üretim de çok düşük ama marketlere gelince acayip bir artış yapılıyor. Devlet denetimleri artırarak üretimden halka gelinceye kadar o zinciri takip etmelidir.”