Siirt'te Ev Kalmadı!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Yeni kayıt yaptırmak için kente gelen öğrenciler hem ekonomiyi hem de emlak piyasasını hareketlendirdi. Ev kiralarında geçen yıla oranla yüzde 15 oranında artış yaşanırken, şehirde kiralık ev bulmakta zorlanan üniversite öğrencileri özel yurt ve apart dairelere yöneliyor.

Kredi Yurtlar Kurumu sonuçların açıklanmasının ardından yurda yerleşemeyenleri kiralık ev bulma telaşı sardı. Aile bütçesini yakından ilgilendiren 1+1 konutların kirası ise en düşük 700 lira.

Üniversiteyi kazanan öğrencilerin kalacak yer sorunuyla ilgili olarak Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) yaptıkları başvurular belli oldu. Yüz binlerce öğrenci KYK yurtlarına yerleştirilirken, birçoğu da açıkta kaldı. Şimdi yurda yerleşemeyen öğrenciler için kiralık ev bulma telaşı başladı. Ailelerin bütçesini de yakından ilgilendiren öğrenci evlerinde ise en çok tercih edilen 1+1 konutların fiyatları ise bulundukları mahalleye göre değişiklik gösteriyor. Öğrencilerin iki kişi kalmayı tercih ettikleri 1+1 kiralık evlerin fiyatları Siirt’in öğrenci mahalleleri diye tabir edilen merkezi lokasyonlarda ise hayli yüksek.

Üniversiteliler yerleşti ama barınamıyor

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanması sonrasında birçok şehirde olduğu gibi Siirt’te de öğrencilerin etkisiyle emlak sektörü iyiden iyiye canlanmaya başladı. 

Üniversiteli olmanın heyecanını yaşayan öğrencilerin en zorlu süreçlerinden biri de kiralık ev bulma derdi. Üniversiteye yeni başlayacak olan öğrencilerin ilk sıkıntısı kiralık ev olarak karşılarına çıkıyor. Üniversite kayıt dönemlerinin de açılmasıyla kendilerine uygun bir ev bulmaya çalışan öğrenciler zaman zaman bütçelerine göre ev bulmakta zorlanıyorlar. Siirt Merkez evlerinde kira fiyatları hakkında bilgi veren Mert Emlak yetkilileri, “ 1+1 dairelerimiz 700 ile 800 liradan başlıyor. Oda sayısı arttıkça fiyatlarda buna bağlı olarak artış gösteriyor. Ayrıca evin eşyalı olup olmaması da fiyat artışında önemli etken oluyor. 3 kişi eve çıkmak isteyen öğrencilerin kiralamak isteyeceği 2+1 evin kirasının şuanda 800 liradan aşağıda olmasının imkanı yok. Depozito ve emlakçı payının da etkisiyle öğrenciler tek başlarına karşılayamayacaklarını düşündükleri için arkadaşlarıyla kiralamayı tercih ediyorlar” dedi.

Siirt’te Ev Kalmadı!

Konut sayılarının talepleri karşılamadığını belirten emlakçılar, fiyatların ise geçtiğimiz yıla oranla ciddi oranda artış gösterdiğine dikkat çekti. 1300 liralara kadar çıkan kira fiyatları öğrencileri özel yurt ve pansiyonlara yöneltiyor. Siirt’te birçok ev sahibinin de öğrencilere kiralık ev vermediğine değinen emlakçılar, “Siirt’te ev yok, konut sayıları yetersiz merkezi konumda kalmak isteyen öğrencilerin taleplerini karşılayamıyoruz. İnşaatların bir an önce başlamasını ve imar sorununun çözülmesini talep ediyoruz.” Şeklinde konuştular.

İki yıldır Siirt Üniversitesi’nde öğrenim gören Mehmet Ali Kavak ise emlakçıların evi öğrencilere kiralarken ücreti arttırdığını söyledi. Kavak “ Bir aile evi tutmaya kalktığında 800 lira olan ev kirası 3 öğrenci evi tutmaya kalktığında 1000 liranın üzerine çıkıyor. Emlakçılar ve ev sahibi kendilerince nasıl olsa 3 kişiler kira üçe bölünecek hesabıyla fiyatları arttırıyor. Bunlar yetmezmiş gibi öğrenciye ev kiralamamak için çırpınan insanlar da var.” ifadelerini kullandı.

Apartman sahibi olan Mustafa Tekin ise " Bazı öğrencilere daha önce ev kiraladık fakat evi çok kötü bir şekilde kullanıp kirlettiler. Depozito evi yenilemeye bile yetmedi. Boyasını batırmışlar. Bazı duvarlar ve mutfak mahvolmuş. Bir daha öğrenciye ev kiralamam ben" dedi.

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPMADAN KİRALIK EVDE OTURMAYIN

Her yıl onlarca öğrenci ev kiralarken ve kiraladıktan sonra sorunlar yaşıyorlar. Başka şehirde olmanın getirdiği zorlukların üzerine bir  de ev sorunu ekleniyor. Üstelik kiraladıktan sonra ayrılırken de çeşitli sorunlar ortaya  çıkıyor. Bu durumların önüne geçmek için kira sözleşmesine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Öğrencilerin kira sözleşmesi imzalarken kira sözleşmesi yaptıkları insanın evin gerçek sahibi olup olmadığına dikkat etmeleri gerekiyor. Eğer vekaleten imza atıyorsa birisi bunu bildiren bir vekaletname isteyin. İleride evin gerçek sahibi ile sorunlar yaşamamanız açısından önemlidir. Kira sözleşmesinde kiralananın nerede olduğu, ne için kullanılacağı, demirbaşlar ve yerin durumu, kiranın ne kadar olduğunu hem yazı hem de rakam ile yazmak gerekiyor. Kiranın aylık ve yıllık bedelini de bu sözleşmeye dahil etmelisiniz. Kira bedelinin ne kadar artacağını da bu sözleşmeye yazmalısınız.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN