Şirvan'ın Tarihi!

Siirt'in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şirvan, zengin tarihi ve kültürel geçmişi ile dikkat çekmektedir.

 İ.S. 77 yılında Roma İmparatorluğu'nun etkisi altına giren Şirvan, 395 yılında Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasından sonra Bizans İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer aldı.

Bölge, 572 yılında Sasani İmparatorluğu'nun kontrolüne geçti ve 700’lü yıllarda Arapların egemenliğine girdi.

1100’lü yıllarda Artuklu Beyliği'nin kontrolü altına giren Şirvan, 1243 yılında Moğol istilası ile Moğolların egemenliği altına girdi. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim döneminde yapılan seferler sonucu Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Şirvan, Osmanlı idaresinde uzun süre önemli bir yerleşim yeri olarak kaldı.

Cumhuriyet öncesi dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun Siirt Sancağı'na bağlı olan Şirvan, 1871 tarihli Diyarbekir Salnamesi’nde Siirt Sancağı'na bağlı dört kazadan biri olarak kaydedilmiştir. Şirvan, daha öncesinde uzun bir dönem Küfre Beyliği'nin egemenliği altında kalmış ve bu dönemde bölgedeki yerleşim yerlerinden biri olan "Küfre" mahallesine adını vermiştir.

1871 yılında Bitlis vilayetine bağlı bir bucak olarak idari yapıda yer alan Şirvan, daha sonra Siirt'in vilayet statüsü kazanmasıyla Siirt'e bağlanmıştır. Günümüzde de tarihi mirası ile öne çıkan Şirvan, geçmişten günümüze birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır.
 

Bakmadan Geçme