• Haberler
  • Ekonomi
  • SONAR Araştırması: Ekonomik Gidişat Erken Seçim İsteğini Artırıyor

SONAR Araştırması: Ekonomik Gidişat Erken Seçim İsteğini Artırıyor

SONAR Araştırma'nın Temmuz 2024'te yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 51.4'ü erken genel seçim yapılmasını isterken, yüzde 59.3'ü Türkiye'nin en büyük sorunu olarak ekonomiyi gösterdi.

SONAR Araştırma, Temmuz 2024'te 26 ilde 3 bin 271 kişi ile yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Ankette, "Sizce erken genel seçim yapılmalı mıdır?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 51.4'ü "yapılmalı" derken, yüzde 42.1'i "yapılmamalı" yanıtını verdi. Haziran ayında yapılan ankette ise erken genel seçime karşı çıkanların oranı yüzde 48.1 iken, Temmuz ayında bu oran yüzde 42.1'e düştü. SONAR, bu düşüşü "dikkat çekici" olarak nitelendirdi.

Ekonomi En Büyük Sorun

Katılımcılara yöneltilen "Türkiye'nin en önemli sorunu sizce nedir?" sorusuna yüzde 55.5 "ekonomi" yanıtını verdi. "Enflasyon/hayat pahalılığı" diyenlerin oranı yüzde 3.8 olurken, toplamda yüzde 59.3’ü ekonomiyi en büyük sorun olarak gördüğünü belirtti. Ekonomiyi takiben "göç sorunu/mülteciler", "adaletsizlik", "terör" ve "işsizlik" sorunları sıralandı.

Ekonomik Gelişmeler ve Siyasi Tercihler

Ankette, "Ülke genelinde yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle siyasi tercihinizi (oyunuzu) değiştirdiniz mi?" sorusu da yer aldı. Katılımcıların yüzde 28.2'si oyunu değiştireceğini ifade etti. "Son bir yılda parasal durumunuzda bir iyileşme mi yaşadınız, yoksa gerileme mi yaşadınız?" sorusuna ise yüzde 72.3'ü "gerileme yaşadım" yanıtını verirken, yüzde 8.7'si iyileşme yaşadığını, yüzde 17.9’u ise durumunun aynı kaldığını belirtti.

Gelecek Beklentisi: Kötüye Gidiş

"Gelecek altı ay içinde sizce Türkiye ekonomisi iyiye mi gider yoksa kötüye mi gider?" sorusuna, katılımcıların yüzde 67.5’i "kötüye gider" derken, yüzde 18.7’si iyiye gideceğini düşündüğünü ifade etti.

Tatilde Ekonominin Etkisi Hissediliyor

Ankette ayrıca "Bu yaz tatile gidecek misiniz?" sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 70.8'i "hayır gitmeyeceğim" yanıtını verdi. "Evet gittim" diyenlerin oranı yüzde 15.5, "henüz gitmedim ama gideceğim" diyenlerin oranı ise yüzde 12.4 oldu. Toplamda yüzde 27.9’u tatil yapmayı planladığını veya yaptığını belirtti.

Bakmadan Geçme