Suriyelilerin Dönüşü İçin Hazırlıklar Başladı: Türkiye'den İki Kritik Şart

Suriye yönetiminin 'güvenli geri dönüş' ve 'mülk iadesi' garantisi vermesi durumunda, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin büyük bir kısmının ülkelerine geri gönderilmesi gündeme gelecek.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın olası görüşmesiyle birlikte, Suriyeli sığınmacıların dönüş formülleri üzerine çalışmalar hız kazandı. Cumhurbaşkanlığı, "Entegrasyon ve geri dönüşler" başlıkları altında iki aşamalı bir çalışma yürütüyor.

Türkiye'de iş dünyası, sığınmacıların çalışma ve ikamet izni alarak kayıtlı olarak çalıştırılması yönünde taleplerini bir süredir dile getiriyordu. Bu talepler doğrultusunda yasal altyapı hazırlıkları da başladı.

Entegrasyon Politikaları

Eğer entegrasyon politikaları devreye girerse, ilk olarak sığınmacıların kayıtlı iş gücüne katılması sağlanacak. Ayrıca, Suriye'ye dönmek istemeyenlerin Türkiye'de kültürel uyumu, çalışma, ikamet ve dil başta olmak üzere birçok açıdan entegrasyonunu sağlamak için politikalar geliştirilecek.

Güvenli Dönüş ve Mülk Garantisi

Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri gönderilmeleri konusu, Esad ile yapılacak mutabakata bağlı olarak ilerleyecek. Türkiye, 3.5 milyonu bulan Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönmeleri için "can güvenliği garantisi" ve "Suriye'deki mülklerinin iadesi" konularında garanti talep ediyor.

Suriye yönetiminin bu konuda garanti vermesi durumunda, Türkiye'deki sığınmacıların büyük bir bölümünün ülkelerine gönderilmesi bekleniyor. Ayrıca, dönüşleri teşvik etmek amacıyla Türkiye ve Suriye'nin bazı teşvik politikalarını uygulamaya alması planlanıyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN