Taliban, tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu 1 trilyon dolarlık madenin üzerine oturdu

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

20 yıl sonra başkent Kabil’i ele geçiren Afganistan’da Taliban dönemi başladı. Sadece 10 günde hükümet güçlerini yenen ve başkenti ele geçiren Taliban, sadece Afganistan topraklarına sahip olmadı. O toprakların altında da 1 trilyon dolar değerinde maden sahibi oldu.

Afganistan dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak gösteriliyor. Ancak ABD’li askeri yetkililer ve jeologlar, ülkenin ekonomik durumu önemli ölçüde değiştirebilecek yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde maden yatağına sahip olduğunu ortaya çıkardı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK LİTYUM YATAKLARINDAN BİRİ VAR

2010 yılında yapılan bu keşfe göre demir, bakır ve altın gibi maden kaynakları ülke geneline dağılmış durumda. Aynı araştırmaya göre Afganistan da nadir toprak minerallerine ev sahipliği yapıyor ve belki de en önemlisi dünyanın en büyük lityum yataklarından biri burada bulunuyor.

İKLİM KRİZİNDE BÜYÜK ÖNEMİ VAR

CNN International, söz konusu maddenin şarj edilebilir pillerde kullanıldığını hatırlatarak, bu maddeyi ‘iklim kriziyle mücadelede hayati ama nadir bulunan bir bileşen’ olarak tanımlıyor. Ülkeler karbon emisyonlarını azaltmak için elektrikli arabalara ve diğer temiz teknolojilere geçmeye çalıştıkça, neodimyum gibi nadir toprak elementlerinin yanı sıra lityum ve kobalt gibi metallere olan talep artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı ise lityum, bakır, nikel, kobalt ve nadir toprak elementlerinin küresel arzının hızla artması gerektiğine, aksi takdirde dünyanın iklim kriziyle mücadele çabasında başarısız olacağına dikkat çekiyor.

“AFGANİSTAN’DA YATIRIM YAPILACAK ÜLKELER”

Bilim adamı ve güvenlik uzmanı Rod Schoonover, “Afganistan, geleneksel değerli metaller açısından kesinlikle en zengin bölgelerden biri” diyerek, bu zenginliğin 21. yüzyılda yükseliş trendinde olan mineraller için geçerli olduğunun altını çizdi. Schoonover yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Güvenlik sorunları, altyapı eksikliği ve şiddetli kuraklıklar geçmişte en değerli minerallerin çıkarılmasını engelledi. Bunun Taliban kontrolü altında kısa vadede değişmesi pek olası değil. Yine de bana Çin, Pakistan, Hindistan gibi kaosa rağmen bu ülkeye yatırım yapabilecek ülkeler verin.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN