- Haberler
- Genel
- 'Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?' sorusunun cevabı bulundu! İşte cevabı...
'Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?' sorusunun cevabı bulundu! İşte cevabı...
'Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?' sorusu yanıtlandı. Araştırmacılar, doğanın tavukları 'icat etmesinden' 700 milyon yıl önce 'yumurta yaratmak' için gerekli genetik programa sahip olduğunu ortaya koydu.
"Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan çıkar?" paradoksu, Cenevre Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ile çözülmüş görünüyor. 'Chromosphaera perkinsii' isimli tek hücreli tür üzerinde yapılan araştırmaya göre yumurta, tavuktan çok önce vardı.
Araştırmada, Hawaii çevresindeki deniz çökeltisinde 2017'de keşfedilen tek hücreli türün, hayvan embriyolarına ile şaşırtıcı derecede benzeyen çok hücreli yapılar oluşturduğu tespit edildi. Bu bulgu evrim sürecini incelemek için önemli görülürken, araştırmacılar Chromosphaera perkinsii türü hakkında kritik bir veriye daha ulaştı.
EMBRİYOLARI EN AZ 1 MİLYAR YIL ÖNCE DE VARDI
Buna göre Chromosphaera perkinsii'nin kökenleri, dünyada hayvanların 300 milyon yıl önce ilk kez görülmesinden çok önceye dayanıyordu. Zira bu türün Dünya üzerindeki varlığının ilk izleri, 1 milyar seneden daha geriye - yani hayvanların görülmesinden en az 700 milyon yıl önceye- gidiyordu.
'ÜREMEDEN BAĞIMSIZ OLARAK EVRİMLEŞTİ'
Araştırmacılar bu verilerin, "yumurtanın, tavuktan çok daha önce var olduğu" anlamına geldiğini vurguladı. Araştırmada, embriyo gelişiminden sorumlu olan genetik programların, hayvanların hayata geldiği zaman var olduğu -yani Chromosphaera perkinsii'nin, 'üreme' sürecinden bağımsız olarak evrimleştiği- sonucuna varıldı.
Araştırma, saygın bilim dergisi Nature tarafından yayımlandı. Cenevre Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi ve araştırmanın baş yazarlarından olan Marine Olivetta da, Nature dergisine yaptığı açıklamada "Bu çok etkileyici. Son derece yakın bir zamanda keşfedilen bir tür, zamanda 1 milyar yıldan daha geriye gitmemizi sağladı" dedi.