• Haberler
  • Ekonomi
  • TÜİK'in sakladığı madde fiyatları: Doktor muayenesi 34, yurt ücreti 457, kira 6 bin lira!

TÜİK'in sakladığı madde fiyatları: Doktor muayenesi 34, yurt ücreti 457, kira 6 bin lira!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesabında kullandığı ve kamuoyundan sakladığı madde fiyatları için hesaplama yapıldı. Buna göre TÜİK, uzman doktor muayenesini 33 lira 69 kuruş, yurt ücretini 457 lira, ev kirasını ise 5 bin 845 lira olarak görüyor.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı ve kamuoyundan sakladığı madde fiyatlarını açıkladı. Aktaş, ”Gizlemekte haklılarmış; doktor muayenesi 34 lira, kira 6 bin lira, yurt ücreti 457 lira!” dedi.

Enflasyon hesabında kullanılan madde fiyatlarını listesini açıklayan Aktaş, konuyla ilgili yazısında şunları paylaştı:

”Şimdi sıkı durun! TÜİK’e göre haziran ayındaki uzman doktor muayene ücreti ne kadar biliyor musunuz; 33 lira 69 kuruş. Yanlış yazmadım; 33 lira 69 kuruş, hadi yuvarlayalım 34 lira. Muayene ücreti Nisan 2022’de 28 lira 22 kuruşmuş ve iki yılı aşkın sürede yüzde 19 artmış!

Kedinizi, köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde ödediğiniz ücret ise geçen ay itibarıyla 681 lira.

TÜİK’in verisi işte böyle! Uzman doktor muayenesi 34 lira, veteriner ücreti 681 lira.

TÜİK’in doktor ücretiyle ilgili gerekçesi şu: “Türkiye’de herkes özel muayenehaneye gitmiyormuş, devlet hastanesine giden de varmış, ortalama o yüzden düşük oluyormuş.”

Aktaş, yazısının devamında şunları kaydetti:

“TÜİK, Haziran ayında yurt ücretini 457 lira olarak dikkate almış, evet 457 lira. Ve yurt ücretinde iki yılı aşkın sürede yalnızca yüzde 38 artış olmuş.

Çarpıcı bir örnek de ev kirası. Haziran ayı endeksinde kira 5 bin 845 lira olarak dikkate alınmış.

Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler bir yana, artık kasabalarda bile herhalde 5-6 bin lira dolayında ev kalmadı. Peki TÜİK nasıl oluyor da kirayı bu düzeyde alabiliyor?

Herhalde doktor muayene ücretindeki yaklaşım devreye giriyor ve “Ama kendi evinde oturan da var; kiracılar ve kendi evinde oturanlar birlikte düşünüldüğünde ortalama bu düzeye iniyor” deniliyordur. Kim bilir!”

TÜİK'in sakladığı madde fiyatları: Doktor muayenesi 34, yurt ücreti 457, kira 6 bin lira!

Bakmadan Geçme