- Haberler
- Siirt Haber
- Türkiye'de Üretiminin Büyük Bölümü Siirt'te Karşılanıyor! Çiftçi Desteklerin Artırılmasını İstiyor
Türkiye'de Üretiminin Büyük Bölümü Siirt'te Karşılanıyor! Çiftçi Desteklerin Artırılmasını İstiyor
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önde gelen hububat merkezlerinden Siirt'te kımızı mercimek hasadına başlandı. Bu sene bahar döneminde yağışın fazla olması nedeniyle çiftçiler üretimde verimin geçen yıla göre düştüğünü belirtti.
Kentte 2019 yılı üretim alanı 69 Bin dekar olan kırmızı mercimek üretimi, Devlet desteğiyle birlikte 2023 yılında 150 bin dekar araziyi aştı.
Siirt’in, kırmızı mercimek üretim alanında Türkiye’de 4’ncü sırada yer altığını belirten Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, “Bereketli geçen bir sezonun ardından ilimizde Kırmızı Mercimek hasadı başladı. Hayırlara vesile olmasını ve bereketli bir sezon olmasını diliyorum. Bugün İl merkezine bağlı Pınarova köyündeyiz. İlimizde yıllar itibariyle mercimek üretiminde artış göstermektedir.
Kırmızı mercimek üretim alanında Türkiye’de 4’ncü sırada yer almaktayız. Her geçen yıl ilimizde mercimek üretimi artış göstermektedir. 2019 yılı üretim alanı 69 Bin dekar olan kırmızı mercimek üretimimiz 2023 yılı itibariyle 150 bin dekar araziyi aşmış bulunmaktadır. Bu yüzde yüzün üzerinde bir artışa denk gelmektedir. Stratejik bir ürün olan kırmızı mercimek üretiminin artırılması için projeler aralıksız devam edecektir.” Dedi.
Kent genelinde bahar aylarında yağan yağışlarla birlikte dekara 200 kilogram verim beklediğini söyleyen Ergün, “Verim bu şekilde gerçekleşirse 150 bin dekardan alandan 27 bin ton üzerinde bir rekolte bekliyoruz.” Açıklamasında bulundu.
“Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” projeleriyle Siirt’te sürülmedik tarla, ekilmedik alan bırakılmayacağını söyleyen Demirhan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Yaklaşık 1 milyon dekar tarım alanı bulunan Siirt'te 560 bin dekar alanda hububat ve bakliyat ekimi yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” kapsamında 2021 yılında 111 ton, 2022 yılında ise "Mercimekle Şahlanan Garzan Ovası Projesi" ile 5 milyon TL bütçe ile 523 çiftçiye, 20 bin dekar alan için, 275 ton Sertifikalı Mercimek Tohum dağıtımı yapılarak ilimizde sürülmedik tarla, ekilmedik alan bırakılmamaya çalışılmıştır. Toprak ile buluşturduğumuz tohumların bugün bizlere kat ve kat geri dönüşünü göreceğiz. Sürerken duayı, ekerken tevekkülün bereketi ile mahsulümüzün bereketli olmasını temenni eder, 2023 yılı üretim sezonunun hayırlara vesile olmasını diliyorum. “
"Bahar Ayında Yağan Yağmur Mercimeğe Zarar Verdi"
Bahar ayında yağan yağışların mercimeğin köküne zarar verdiğini ve geçen seneye göre verimin düştüğünü belirten Pınarova Köy Muhtarı Veysel Deli, “Yaklaşık 3 bin dönüme yakın hububat arazisi ekiyoruz. 2023 yılı mercimek hasadına başlamış bulunmaktayız. Geçen sene hasat daha iyidi. Bu sene çok fazla yağmur yağması köklerde çürümeye neden oldu. Çok fazla otlanma oldu. Biçimde de bunun dezavantajını yaşıyoruz. Geçen sene dönüme aldığımız 350 kilo mercimek bu sene 200 kilonun altına düşeceğini tahmin ediyoruz.” Dedi.
"Tarım Bakanından Çiftçiye Verilen Desteğin Artırılmasını İstiyoruz"
Yeni tarım bakanından desteklerin artırılması talebinde bulunan Deli, ”Yeni tarım bakanımızın görevinin hayırlı olmasını diliyorum. Çiftçinin yüzünü güldürecek fiyatlarının açıklanmasını da istiyoruz. İnşallah fiyatlar yüksek tutulur, girdiler çok yüksek, destekleme bekliyoruz, desteğin yükselmesini bekliyoruz Tarım Bakanından.”